Kultúra

2015.07.27. 17:37

Tíz királyi nap következik: szertartásjáték, belvárosi látványosságok, Musica sacra, néptáncosok

Székesfehérvár - Nem lehet elég korán rákészülni a Királyi Napokra, arra a bizonyos tíz napos augusztusi programkavalkádra. Felsorolni szinte lehetetlenség.

Szabó Zoltán

Az együttműködő, a látnivalókat kitaláló és levezénylő intézmények, szervezetek száma sem elhanyagolható, mint az a hétfői sajtótájékoztatón kiderült. Augusztus 14-től 23-ig tartanak az ünnepi napok, amelyekről Cser-Palkovics András polgármester elmondta: arra törekedtek, hogy ez az időszak valóban Fehérvárról, kiemelkedő történelmi, szakrális, kulturális jelentőségéről szóljon. A szervezők, házigazdák ismertetőjét Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár igazgatója nyitotta meg, aki az augusztus 14-én, 10 órakor a városház kezdődő, Király és városa című tudományos konferenciáról beszélt. Az egyik előadás témája: Város és a király. A szakrális események menetrendjét Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója ismertette. Az idei ünnep Szent Istvánhoz és Szűz Máriához kapcsolódik. Az osszáriumot augusztus 14-én, 12.15-kor nyitják meg, a Magyar Szent Család ereklyéket 17 órakor viszik át a Szent István Bazilikába, a Nagyboldogasszony napi ünnepi szentmise augusztus 15-én, 18 órakor lesz.

A Királyi Napok egyik fő látványossága 3 éve a koronázási szertartásjáték. idén Könyves Kálmán legendája kel életre megújult díszletek között. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, a játék rendezője hangsúlyozta: a korábbiaknál markánsabban törekedtek a király élettörténetének megidézésére, egyúttal a Könyves Kálmánról elterjedt hiedelmek eloszlatására. A szertatásjáték augusztus 15-én és 16-án, 21 órától látható az emlékhelyen. Élettel telik meg a belváros augusztus 15-től 17-ig, ígéri Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője. Ebben nagy szerepe lesz a 2 új óriásbábnak Könyves Kálmán és Álmos herceg , velük együtt már tizenhárman vannak a történelmi bábok, akik sokat szerepelnek majd a négy eseményszigeten. Felkapcsolják a Fény utcát is, már augusztus 14-én, szinte a Fő utca teljes hosszában.

Tavaly Szent László koronázása elevenedett meg Szikora János rendezésében a Nemzeti Emlékhelyen emelt hatalmas színpadon
Fotó: archív

A Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivált augusztus 18-án tartják, négy zenekar részvételével jelentette be Fucsku Pál vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka. A kaposvári, a veszprémi, a székesfehérvári és a szolnoki. együttesek rendkívül látványos bemutatókat tartanak majd, 16 órától. A Királyi Napok nagyszabású koncertje lesz a Musica sacra augusztus 18-án, 21 órakor, folytatta az idei ünnepi rendezvények bemutatását Ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus zenekar igazgatója. Mint arról korábban részletesen beszámoltunk, Puccini egyházzenei művei hangzanak el, a sztárvendég Carlo Ponti karmester.

Megújul a jubileumi, 20. augusztus 19-től 23-ig tartó nemzetközi néptáncfesztivál, jelentette be Majoros Andor, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti menedzsere, fesztiváligazgató. Chilei, egyiptomi, indiai, lengyel, malajziai, orosz, szerb, illetve felvidéki, vajdasági, székelyföldi együtteseket hívtak meg. A fő szintér áthelyeződik a Zichy-ligetbe, ahol egyúttal Fesztiválliget is működik. Táncos flashmob lesz, a határon túli csoportok külön gálaműsort adnak, és természetesen a szokásos, kedvelt táncházi találkozók sem maradnak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!