Kultúra

2017.08.10. 09:28

Több ágyút akart a király, el is süllyedt a hajója

Stockholm - 1628-ban, ezen a napon, augusztus 10-én futott ki a tengerre Stockholmban a három éven át ácsok, kötélkészítők, szabók, kovácsok és más munkások százai által készített 69 méter hosszú Vasa, 50 méteres árbocaival és 64 ágyújával korának messze legnagyobb hadihajója, az Európa szerte rettegett hódító, II. Gustáv Adolf svéd király monumentális álma.

Kocsis Noémi

1300 méterre jutott a parttól, amikor a szél dagasztani kezdte vitorláit. Hirtelen oldalára dőlt és elsüllyedt, több száz fős legénységével együtt.

A király, aki a poroszokkal csatázott, csak két héttel később értesült a katasztrófáról. Szigorú és teljes vizsgálatot rendelt el, de nem találtak felelőst, nem tudták megállapítani a kudarc okát. Mai szemmel nézve nem zárható ki a saját, egyszemélyi felelőssége sem. Parancsára ugyanis egy emelettel megtoldották a hajót, rajta súlyos ágyúkkal. A ballaszt nem tudta kiegyensúlyozni a felül túlsúlyos hajót, ami ráadásul túl keskeny is volt - ráadásul a díszlövésekhez nyitva kellett hagyni az ágyúablakokat, amelyeken csak úgy zúdult be a víz, amikor a hajó megdőlt...

Manapság akár díszvacsorázni is lehet a csodálatos állapotban maradt hadihajó mellett
Fotó: Google

1961-ben a szakemberek mindenesetre kiemelték a tengerből a Vasa-t és egy hét emeletes múzeumot építettek neki, ahol évente százezrek szemlélik meg a katonai őrültség eme szimbólumát - írja a Bocs magazin napi krónikája. A múzeumban interaktív módszerrel lemodellezheti a látogató, milyen lépéseket kellett volna megtenni a hajó megmentéséért, valamint megjelenítették a tengerbe veszett matrózokat is, az aznapi reggelijükkel és a hajón használt tárgyaikkal, eszközeikkel együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!