Kultúra

2017.08.06. 08:50

Új szemléletű és hiánypótló - Megjelent a Kárpát-medencei magyar irodalomtörténeti kézikönyv

Isztimér-Királyszállás – Megjelent a Kárpát-medencei magyar irodalom 1920-tól az ezredfordulóig című irodalomtörténeti kézikönyv és szöveggyűjtemény. Új szemléletű és hiánypótló – mondta róla Takaró Mihály.

V. Varga József

Új szemléletű, hiánypótló munka – fogalmazta meg a Kárpát-medencei Magyartanárok Kulturális Egyesülete és a Rákóczi Szövetség által szervezett ötödik Kárpát-medencei irodalomtanár találkozón a könyvről Takaró Mihály irodalomtörténész, az egyesület elnöke. A kötettel hetven év szakmapolitikai mulasztását pótolták – tette hozzá.

Takaró Mihály irodalomtörténész a nyitó esten      Fotó: V. Varga József

A Kárpát-medencei magyar nyelv és irodalom szakos tanárok nemrégiben az Isztimér melletti Királyszálláson adtak egymásnak randevút. Az irodalomtörténeti kézikönyvet és szöveggyűjteményt a szerkesztő, Takaró Mihály mutatta be.

Amint az irodalomtörténész (a találkozó programvezetője) lapunknak elmondta: 1920 után a Kárpát-medencei magyar irodalom fejlődése más-más utakon indult el. Tragédiának nevezte, hogy egy délvidéki magyar nem tudhatott a felvidéki magyar irodalomról, és fordítva. Talán az anyaországit mindkét részről ismerhették.

Az 1990-es rendszerváltozás után 27 évvel sem született eddig olyan irodalomtörténet, amely elfogulatlanul, értékelvi alapon igyekezne bemutatni a 20. századi magyar irodalmat az olvasóknak – fejtette ki Takaró. De olyan sem, amely az országhatárokkal szétszabdalt, nyelvileg, kulturálisan azonban egybetartozó Kárpát-medencei magyar irodalmat természetes egységnek felfogva a maga teljességében mutatná be.

A kötet segítséget ad a magyarság minden rétegének, elsősorban az irodalmat tanító tanároknak abban, hogy megismerhessék és megismertethessék a 20. század teljes Kárpát-medencei magyar irodalmát. Gondolkozzunk összmagyar kultúrában! – hangsúlyozta Takaró Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!