Kultúra

2016.08.24. 15:15

A fiatalok a vésőhasználatot és egyszerű játék készítését is tanulják

Székesfehérvár - A hét végére elkészülnek a kis traktorok és a vésőhasználat alapjait is megtanulják a gyermek fafaragó tábor résztvevői.

Bokros Judit

Verőfényes reggelben érkeztem kedden a Rác utcai Mesterségek Házához, amelynek két helyiségében szorgos kezek munkálkodtak a Fehérvári Gyermek Fafaragó Alkotótábor foglalkozásán. A nyárzáró tábor vezetői, Láng György és Gulyás Antal faművesek nagy türelemmel, odafigyeléssel terelgették a fiatalokat.

A résztvevő fiatalok az egyik mestertől a fafaragás alapfogásait, a vésőhasználatot, a másiktól pedig egy játék készítését sajátíthatják el péntekig.

Láng György éppen azt mutatta be egy kopjafaformán, hogyan kell szépen vésni az íves mintát, majd hagyta a gyerekeket önállóan dolgozni, s elmesélte:

- Faragástechnikai gyakorlatot csinálunk: egy négyszögletes fa volt az alap, abból próbáltunk síkot, majd gömbölyű felületet faragni. Négyféle vésőt használunk, mindegyik más-más technikához, mintához jó. Most az íves faragást tanuljuk, egy tulipán mintán, amely például oszlopfőkön, kopjafákon is rajta van. Itt azonban nem a tárgy neve a lényeges, hanem a technikák, az alapvető fogások. A gyerekek nagyon ügyesek, és olyan kedvvel dolgoznak, hogy szinte abba sem akarják hagyni a munkát ebédidőben. Láthatta, a lány is hogy faragott! - lelkesedett Láng György, aki hozzátette: a fiatalok vésőt is készítenek maguknak, amit aztán pénteken hazavihetnek.

Láng György faragástechnikai gyakorlatot tart a táborban. Nagyon örül, hogy a résztvevők lelkesek, ügyesek (Fotó: Koppán Viktor)

Az ötnapos táborban kilencen vannak, általános és középiskolások vegyesen. Van, aki az alapoktól kezdte a famunkával való ismerkedést, másnak volt már gyakorlata. A csoport másik felével Gulyás Antal dolgozik, egy gyerekjáték, traktor összeállítását tanulják. A faműves otthon előkészítette az alapdarabokat, például a gép testét, kerekeit, a pótkocsi alaplapját. Ezekhez komoly gépek szükségesek, amelyekkel gyerekek nem dolgozhatnak.

Gulyás Antal vezetésével egy kis traktort készíthetnek a gyerekek. A faműves otthon előkészítette a játék darabjait, a többi munkát a fiatalokra bízza (Fotó: Koppán Viktor)

- Igyekeztem olyan játékot kitalálni, ami érdekelheti őket, és esetleg otthon is meg tudják majd csinálni. Otthon ledaraboltam az alkatrészeket, beszereztem a csavarokat, amelyekből össze lehet állítani egy traktort. A natúr fával azonban már a gyerekek dolgoznak, szépen megcsiszolják őket, hogy egyenletes legyen a felület. Most, a második napon lassan végzünk, de még sok aprólékos munka van hátra. Utána cserélünk, és a jön a csoport másik fele, akikkel mindent elölről kezdünk - tudtam meg Gulyás Antaltól.

A gyerekek megtanulják például a fűrészelést, a fúrógép kezelését is. Mivel 14 év alattiak elektromos szerszámmal nem dolgozhatnak, ezért a faműves egy furdancsot hozott, amit kézzel kell tekerni. Kiderült: a gyerekek nagyon élvezik a munkát a régi eszközzel. Pénteken, a táborzárás előtt még lehetőségük lesz egy poháralátét elkészítésére.

A várpalotai Tompos Ferenc testvérével érkezett a táborba. Kiderült: már rég, a Tűzzel-vassal fesztiválon kinézték maguknak a kézműves foglalkozást, ami abszolút illeszkedik tanulmányaikhoz, hiszen asztalosnak tanulnak Veszprémben. Feri elmondta, hogy kimondottan fafaragó mestereket kerestek, akiktől elsajátíthatják a mesterség fogásait. A táborban jól érzik magukat, jó a csapat, a fajátékok készítése pedig amúgy is hobbijuk. A vésőhasználat kiművelése jól jön majd az iskolai munkához, szeptemberben a második osztályt kezdik meg.

Távozásomkor a szorgos kezek dolgoztak tovább, ki vésett, ki csiszolt, ki szerelt, ragasztott. Így délre már biztosan korgó gyomor jelezte: a kitartó munkát ideje finom ebéddel jutalmazni. A szervezőknek köszönhetően ez minden nap biztosított is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!