Kultúra

2014.04.23. 16:05

Alba Regia Táncegyüttes : ünnepi örömtánc, a javából

Székesfehérvár - Alighogy hazaértek a Fölszállott a páva című vetélkedőműsorról, már a következő feladatra készülnek: április 26-ra, a tánc világnapi gálára.

Gábor Gina

- A zsűri döntésén sokan meglepődtek, de mi hamar túlléptünk ezen - mondja Majoros Róbert koreográfus, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője, amikor a pávás tapasztalatokról faggatom.

- Sok barátot szereztünk a táncosok, koreográfusok és a televíziósok között, nagyszerű a kapcsolatunk a győztes Cirkalom együttessel és a vezetőjével is, aki odajött hozzánk, és azt mondta, maga se érti a zsűri döntését... Miután a Cirkalom megszerezte a maximális pontszámot, mi azzal a szándékkal, igénnyel álltunk a színpadra, hogy nem is ötven hanem ötvenegy pontosra sikerüljön a produkciónk. A zsűri másként ítélt, de emiatt nincs bennünk rossz érzés, hiszen a felénk áradó szeretet és megbecsülés, a számtalan drukker a megyéből, Fehérvárról, sőt az ország más részéből is, rengeteget jelentett számunkra. A verseny izgalma pedig még jobban összekovácsolta, megerősítette a csapatot mondja Majoros Róbert, aki azt is elárulja: szereplésük felbátorította a táncegyesület utánpótlását is. A gyerekeknek is kedvük lenne a versenyhez...

Ami a felnőtt csoportot illeti: továbbra is szükség van az energiájukra, lelkesedésükre, mert a sűrű hetek után ismét komoly bemutatóra, a Tánc világnapjára készülnek. Április 26-án a Vörösmarty Színházban nagyszabású gálával ünnepelnek. Két előadás is lesz, az egyik 15 órakor, a másik 19 órakor kezdődik.

- Azt szeretnénk, ha a műsor is azt tükrözné: ez több generáció ünnepe, így aztán nem csak a felnőtt együttes, hanem a senior csoport és a 14-18 évesek junior együttese, valamint a 12-15 évesek Dödölle csoportja is fellép. A senior korosztálynak Molnár Gábor készített egy nagyon hozzájuk illő koreográfiát, gömöri táncokból, a junior pedig kisszekeresi szatmári anyaggal szerepel... A Dödölle csoport nemrégiben egy koreográfiai versenyen arany fokozatot ért el a bukovinai kendős tánccal, ezt mutatják be. A koreográfiát feleségemmel, Szabó Veronikával együtt készítettük. A Dödölle egyébként nívódíjat is nyert ezzel a műsorával. Ami a felnőtt együttest illeti: elővettük azt a koreográfiát amit talán kevesen láttak még: Bodnár József készítette, Örkény István Tóték című darabja alapján. A tízperces produkció szöveg nélkül, kizárólag táncos mozdulatokkal mutatja be a jellegzetes karaktereket, és a történet legfontosabb mozzanatait.

- A második rész címe az lehetne Volt egyszer egy páva... Fölidézzük azokat a koreográfiákat, amelyeket a vetélkedőn is bemutattunk, és kisfilmek segítségével ízelítőt adunk a verseny hangulatból, hiszen a televíziósok rengeteget forgattak, így meg tudjuk mutatni a közönségnek a színfalak mögötti világot. A világnapi műsornak lesz egy meglepetés része is: olyan táncosok lépnek fel, akik már nem aktívak, nem szerepelnek a senior csoportban sem, de egykor az együttesben ropták... Ezzel egy fontos jubileumról is megemlékezünk. Miről? Az titok.

Majoros Róbert hozzáteszi: összességében azt szeretnék, ha igazi örömtáncot láthatna a gála közönsége. Hiszen az együttes úgy érzi, igen sikeres évadot zárt, van oka örömre, ünneplésre...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!