Kultúra

2009.05.06. 02:28

Utat adtak a képzeletnek

Budapest, Székesfehérvár - A Képzelet szárnyán - ez a címe annak az országos meghívásos pályázatnak és kiállításnak, amelyre tizenkilenc megye művészeti iskoláit invitálták.

Zágoni Erzsébet

A pályázathoz szükség volt a diákok fantáziájára, képzeletének röptére, bátorságára, ahol szabad volt illúzziókat dédelgetni, képtelenségeket megfesteni, megformálni.

- Pályázatunkkal a művészeti oktatás-nevelés fontosságát kívánjuk hangsúlyozni - jegyezte meg Sasvári Ilona ügyvezető igazgató, a rendezvény háziasszonya. - A hazánkban működő művészeti iskolák közül 2008-ban többen kiváló minősítést kaptak, köztük a székesfehérvári Gorsium Művészeti Szakközépiskola, ők képviselik Fejér megyét. Az úttörő kezdeményezés célja, hogy az ezekben az intézményekben folyó művészetpedagógiai oktatásnak, az alkotó munkának fórumot, bemutatkozási lehetőséget teremtsünk.

Az esztétikai, a művészeti nevelés nem csupán a manuális tevékenységek átadásából áll. Vincze Angéla, a rendezvény kurátora szerint:

- Mindennél fontosabb a lelki folyamatok megértése és irányítása, vagyis az önismeret fejlesztése, a pozitív éntudat kialakítása. Az, hogy a gyermek rájöjjön, mire is képes. Meg kell őket tanítani motívumaik, érzelmeik megismerésére, szabályozására, kifejezésére - hangsúlyozta a festőművész-kurátor.

- A kiállítást a kulturális miniszter nyitotta meg Budapesten, a Galéria 13-ban - újságolta Fehér József, a Gorsium Művészeti Szakközépiskola igazgatója. - Öt korcsoportban hirdettek pályázatot, mi a 16-21 évesek alkotásaival neveztünk. Az országos mezőnyben harmadik helyezést kaptak diákjaink: Koller Dóra, Fehér László, Szegedi Nikolett, Kiss Gábor, Szabados Emma, Bellone Regina, Palkovics Attila, Sós András, Makói Gábor - sorolta az igazgató, aki a felkészítő tanárokra is büszke: Gálné Pék Eszterre, Fehér Lászlóra és Francsics Józsefre. A fantáziadús alkotásokból a fővárosi Fazekas gimnáziumban is rendeznek kiállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!