Kultúra

2016.05.23. 12:24

Valószínűség, Tranker Kata művészi szemével

Székesfehérvár – Matematikai, tudományos fogalmak is visszaköszönnek Tranker Kata finoman megmunkált műveinek címében. Ám nem kell tartani tőlük: az alkotások humort, harmóniát közvetítenek.

Bokros Judit

Milyen a normális eloszlású valószínűség vagy az egybevágósági transzformáció a fehérvári Tranker Kata elképzelése szerint? A potenciális látogatókat megnyugtatva: egyáltalán nem érthetetlen, befogadhatatlan ábrákról van szó, sokkal inkább olyan képekről, alkotásokról, amelyek belőlünk, nézőkből hívhatják elő a válaszokat.

Az apró tárlókban is fölfedezhetők fotórészletek – mini kiállítás a Deák kiállítóterében (Fotó: Göbölyös Imre)

A pénteken a múzeumi Városi Képtár-Deák Gyűjtemény projekttermében megnyílt kiállítás címe – Közös halmaz – is utal arra, hogy itt valami különlegesről van szó, aminek esetleg köze lehet a természettudományokhoz is. Meg a hétköznapi élethez, aminek ábráit (például térkép) Kata ugyanúgy művészetének részévé teszi, mint mondjuk egy függvényt. Szűcs Erzsébet művészettörténész ígéretes, a helyi szellemet képviselő alkotóként beszélt Tranker Katáról, akinek tárlata a világ bármely pontján ugyanúgy megállná a helyét, mint itt, Fehérváron. A megnyitón Szentes Ottokár festőművész a műveket elemezve úgy fogalmazott: ezek a „talált”, körülöttünk lévő képek a Kata által keltett univerzumban új életre kelnek. Az ihlető erő a tudomány (a matematika, a statisztika világa), ám a formák, a kivitelezés művészi. A formák organikusak, szinte élőlényekként hatnak, bár nem is mindig tudjuk, mit látunk: grafikát vagy mini térplasztikát? Ami biztos, az az, hogy érdemes a részleteket megfigyelni, egészen közel menni a munkákhoz, hogy beszippanthassák a nézőt.

Valóban, a halmazokat, sík–és térbeli formákat megjelenítő alkotások sok apró részlettel szolgálnak. Például többször szerepel rajtuk kisgyermeket, házaspárt ábrázoló fekete-fehér fotó.

Érdeklődésemre Kata elmondta: fontosak számára a régi képek, ám ezeken teljesen ismeretlen emberek vannak. A lényeg, hogy általános helyzetekben legyenek megörökítve, hogy a néző könnyebben azonosulhasson velük. Képes akár bolhapiacon vagy külföldön fotókat gyűjteni, de barátoktól is sokszor kap régi tárgyakat, képeket – tudtam meg az alkotótól, aki a Képzőművészeti Egyetem festő szakán végzett, sokszor járt külföldön ösztöndíjjal, most pedig a Corvinus egyetemen tanul gazdálkodástudományt. A reál tudományok mindig érdekelték, de közben a művészi szemléletmód, érzék is működött benne, így indult el az alkotói pályán. A két eltérő terület jól kiegészíti egymást – tette hozzá Kata, s ez látszik a Közös halmaz anyagán is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!