Kultúra

2016.11.28. 13:50

Varga Gábor Farkas grafikus önálló tárlatával szerepel Észtországban

Székesfehérvár - A fehérvári grafikus, Varga Gábor Farkas bevette Észtországot is. Papírkivágásokat felvonultató kiállítását két helyen mutatják be.

Bokros Judit

Észtországban már hóesés fogadta a fehérvári Varga Gábor Farkas grafikust, amikor októberben önálló kiállításának megnyitójára utazott Tartuba. A kreatív, elgondolkodtató, sokszor humoros plakátjairól, meghívóiról ismert fiatal művész egy balatonfüredi kiállításnak köszönheti, hogy az északi országból felkérték egy tárlatra, amelyből aztán kettő lett. A részletekről Gábor már az egyhetes kint tartózkodásból hazatérve mesélt.

A tartui Trükimuuseumban októberben nyílt meg a kiállítás, amely Tallinnban is látható lesz Fotó: Varga Gábor Farkas

- Kovalovszky Márta művészettörténész hívott meg tavaly kiállítani a füredi Magyar Fordítóházba, ahol speciális környezetben, a könyvtárszobákba kellett valamit kitalálnom. Mivel ez nem klasszikus kiállítótér, hanem a könyvek között kellett elhelyeznem a munkákat, ezért kis méretű papír kivágásokat vittem. Az anyagot egy ösztöndíjas észt műfordító lány, Reet Klettenberg is látta, aki később fölkeresett azzal az ötlettel, hogy Észtországban is mutassam be a műveimet. Először úgy volt, hogy csak a Tallinni Magyar Intézetben szerepelek, ám közben leszerveztek még egy helyet, a Trükimuuseumot Tartuban. Ez egy nyomdaipari kiállítóhely, egy magángyűjtemény, ahol régi nyomdagépeket őriznek. De van itt minden más: étterem, műterem, és tartanak foglalkozásokat is - tudtam meg a grafikusművésztől, aki azt is elmondta: az észt lánynak nagyon tetszett az ötletes papírkivágatok hangulata, az, hogy irodalmi szövegek is szerepelnek rajtuk. Arról, hogy ezek a helyi közönségnek is érthetők legyenek, és jobban átmenjen" a művek üzenete, a szervezők természetesen gondoskodtak, a magyar szövegek lefordításával.

A megnyitóra - ahol tőlünk eltérően nem utólag, hanem előzetesen történt a vendéglátás, a laza borozgatás - szép számú érdeklődő gyűlt össze, akik kíváncsian szemlélték a munkákat, és többen szívesen csatlakoztak a foglalkozáshoz is, amelyen kipróbálhatták a technikát.

Varga Gábor Farkas és gyakori kísérője, Aruna kutya Fotó: Molnár Artúr

De mit is szeret Gábor ebben a műfajban, a papírkivágásban, illetve másik kedvencében, a művészkönyvben?

- A papír nagyon jó alapanyag. Könnyen lehet vágni, hajtogatni, tehát gyorsan megy a munka, ami tervezőgrafikusként kifejezetten előnyös számomra. Szinte szobrokat lehet belőle formázni, emiatt is izgalmas játék kivágásokat csinálni. Ezzel a technikával létrehozható művészkönyv, amely nem mindig tartja meg egy könyv formajegyeit, nem feltétlenül lapozható, nincs borítója. A végeredmény valahol az illusztráció és a plasztika között helyezkedik el - mondta el Gábor. Témáit, a kivágások, könyvek szövegeit, gondolati tartalmát főleg az irodalomból, a közéletből meríti.

Az észt út jó élmény volt neki és párjának. Egyebek mellett láttak kiváló példát arra, hogyan lehet régi ipari épületből kulturális központot kialakítani, vagy újrahasznosítani jegyzetfüzet formájában a szocialista tömegtermelés során kiadott, könyvtári állományból törölt könyveket. A tartui kiállítás november 30-ig tart nyitva, az anyag ezután utazik tovább Tallinnba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!