Kultúra

2017.05.02. 13:47

Sárgabarackos füstölt csülkös leves? Igen, a velencei majális siker étele

Különleges étekkel nyerte meg a velencei majális főzőversenyét a Velencei Vágta csapata. Tessék kapaszkodni: füstölt csülkös, sárgabarack lekváros zöldbablevessel kápráztatták el a zsűrit.

S. Töttő Rita

Már önmagában a név is különleges, mellyel a Velencei Vágta csapata megnyerte a velencei majális főzőversenyét: a "velencei legényfogó" füstölt csülkös, sárgabarack lekváros zöldbablevese felkeltette az érdeklődésünket: vajon miből és hogyan készülhet ez az étek? Szerencsére elárulták a receptet, amelynek hozzávalói a következők  6-8 személy esetén: 2 kg füstölt csülök ( csontos), 1 kg sárga hüvelyű zöldbab ( lehet fagyasztott is), 3-4 fej közepes vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 4 szál vastagabb sárgarépa, 2 szál vastagabb petrezselyem gyökér, 1 csokor kapor, 2 csokor petrezselyem zöld, 4.5 dl tejföl, 3 teáskanál pirospaprika, 5 teáskanál sárgabarack lekvár, 2 evőkanál zsír, ízlés szerint só.

Az elkészítése pedig a következő: a füstölt csülköt egészben előre meg kell főzni, majd hagyni, hogy a levében kihűljön. Amikor kihűlt, a csülköt kicsontozzuk, a húst tetszőleges kockákra vágjuk. Félre tesszük.

A zöldséget megpucoljuk, répát, petrezselyem gyökeret karikára vágjuk, vöröshagymát apró kockára vágjuk. A zsiradékot felhevítjük, majd a hagymát megdinszteljük. Fontos hogy ne égjen oda. Ezután az apróra zúzott fokhagymát is beletesszük. 3-4 perc kavargatás után vegyük le a tűzről az edényt, majd tegyük bele az őrölt pirospaprikát, és keverjük össze.

Ezután a félre tett levet, melyben a csülköt főztük, öntsük rá. Tegyük vissza a tűzre, és tegyük bele az összevágott zöldségeket, és a zöldbabot. Közepes lángon főzzük. Amikor megpuhult a zöldség, tegyük bele a felkockázott, főtt füstölt csülköt. Amikor ez megvan, a tejfölt, az összevágott kaprot, az összevágott petrezselyem zöldet, és a sárgabaracklekvárt keverjük össze egy kicsit nagyobb tálba. A levesből szedjünk külön ki csak levet, 2 merőkanálnyit. Kicsit pihentessük meg. Majd fokozatosan adagolva keverjük el a sárgabarack lekváros, kapros, petrezselymes tejföllel. Miután ez kész, vegyük le a tűzről a levest, és habarjuk be ezzel a lével. Tegyük vissza egy forralásnyira még a levest, és el is készült. Lehet tálalni. El lehet készíteni otthon fazékban, vagy szabadtéren bográcsban. A csapat rozskenyérrel ajánlja, ahogy azt is, hogy aki szereti, utólag tehet bele ízlés szerint erős paprikát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!