Kultúra

2017.07.21. 18:40

Vendégek Kavakliból - Évtizedes múltra visszatekintő török kapcsolat

A két település közötti kapcsolatok újrafelvétele és a partnertelepülési, baráti együttműködés kidolgozása kapcsán csütörtökön délután hattagú küldöttség érkezett Szabadbattyánba az északnyugat-törökországi Kavakliból.

V. Varga József

A török delegációt Gürel Kosdemír polgármester vezeti, a küldöttség tagjai: Bekir Övdür, Mecit Göntürk és Erdogan Mutluer önkormányzati képviselők, valamint Abdi Isik gazdasági ügyekért felelős igazgató és Ahmet Coban, a települési rendfenntartásért felelős vezető.

A Borsó Pál szabadbattyáni expolgármester és Polyák István jelenlegi polgármester által kezdeményezett magyar-török kapcsolatépítés már évtizedes múltra tekint vissza, és az együttműködés fölött Osman Sahbaz gyártulajdonos, kereskedő, a Magyar Köztársaság tiszteletbeli konzulja, a Török-Magyar Üzletemberek Egyesületének elnöke bábáskodik.

Amint megtudtuk: a település barátja, Osman Sahbaz tiszteletbeli konzul nagyra értékeli a szabadbattyáni kezdeményezést, a két nép közötti barátság fontosságát, és minden segítséget megad a további kapcsolatépítés eredményes megvalósításához, fejlesztéséhez.

A delegáció programjában - a vendéglátó településsel való ismerkedés mellett - tegnap délelőtt székesfehérvári látogatás, belvárosi séta is szerepelt. A török küldöttséget a megyeházán Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője és Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke fogadta. A vizitálók ellátogattak a megyeszékhelyhez közeli nagyközség önkormányzati hivatalába is.

Este a falu történelmi nevezetességével, a Kula-várral ismerkedtek. A vár neve - ejtsd: Kule - törökből fordítva tornyot, őrtornyot jelent.

A sárvízi átkelő melletti dombon épült fel a 13. században az őrtorony hídvám céljára, majd a 16-17 században, a török hódoltság korában virágzó kis település alakult ki körülötte. Evlia Cselebi török utazó leírásában is szerepel Battyán vára, mint négyszögletű palánk, egykapus városka. Benne száz deszkatetejű ház, dzsámi, magtár, hadiszertár. A gótikus toronyban jelenleg a megyei múzeum török kori anyaga és a késő római kori Seuso-villa feltárásának kiállítása látható.

A vendégek programjában tihanyi kirándulás is szerepel, a küldöttség vasárnap utazik vissza Törökországba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!