Kultúra

2015.05.06. 10:53

Vendégségben a Liliom

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, szoros együttműködés jött létre a fehérvári és a nagyváradi teátrum között. Ennek hozadékaként május 10-én nagyváradi vendégjátékot láthat a közönség a Vörösmarty Színházban.

Fejér Megyei Hírlap

Ezekben a napokban rendezik meg 24. alkalommal Nagyváradon a Festum Varadinumot. A kulturális rendezvénysorozat május 10-ig tart, a nyitóelőadást pedig az idén a fehérvári Vörösmarty Színház tartotta.

Ünnepi szentmisével és körmenettel indult a fesztivál, amelyet évről évre Szent László tiszteletére szerveznek meg. Ő az, aki „összehozta” a székesfehérvári Vörösmarty Színházat és a nagyváradi Szigligeti Színházat, hiszen Szent Lászlót Fehérváron koronázták királlyá, és Nagyváradon helyezték örök nyugalomra. Mindkét város híven őrzi az emlékét. A tavalyi Koronázási Ünnepi Játékokon László koronázásra elevenedett meg Fehérváron, nagyváradi vendégművészek, táncosok és gyermekkórusok közreműködésével, de a partiumi város közönsége is megtekinthette a szertartásjáték részleteit, és megcsodálhatta a királyok óriásbábjait is.

Egy jelenet a Szikora János rendezte nagyváradi Liliomból. Tervezik az együttműködés folytatását (Fotó: Vörösmarty Színház)

A két színház kapcsolata azonban túlmutat ezen. Az idei Festum Varadinum első napján a Vörösmarty Színház Pillangó című előadását tekinthette meg a nagyváradi publikum. A különleges előadást – amelyben a szó mellett nagy hangsúlyt kap a tánc, a mozgás is – Horváth Csaba, a Vörösmarty Színház tánctagozatának vezetője rendezte.– Mindig megmérettetés számunkra a vendégjáték, hiszen kiderül, hogy ez a stílus hogyan működik különböző helyeken. Izgalmas a nagyváradi előadásunk „nemzetközisége” – gondolok itt a román nyelvű közönségre –, hiszen valahogy mindig azt bizonyítja, hogy a verbalitáson kívül van más nyelv is, amely ugyanúgy a sajátunk, és amellyel a világ bármely pontján megértő szemekre, fülekre és szívekre találhatunk – mondta Horváth Csaba rendező-koreográfus.

Az együttműködés a két teátrum között folytatódik, hiszen május 10-én, 19 órakor a nagyváradi Szigligeti Színház Liliom című előadását tekintheti meg a fehérvári közönség. A nagyváradi Liliomot a Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János rendezte. Molnár Ferenc örökzöld darabja ballada két, egymásra utalt ember néma szerelméről. Ének a Paradicsomból való kiűzetésről. A végzet játéka egy olyan emberrel, aki nem ismert megalkuvást, kerülte a törvényt és a hétköznapokat. Molnár Ferenc vurstli-áhítatú, édes-bús legendája a maga kedves érzelmességével, a tiszta szívű vagányok és a szerelmes kis cselédek kétségkívül hatásos sablonromantikájával a magyar drámairodalom egyik legtöbbet játszott darabja.

– Nagyon büszke vagyok az eddigi együttműködésre, és már most tervezzük a folytatást – mondta Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója, aki rendezőasszisztensként dolgozott Szikora mellett a Liliom című Molnár-darab létrehozásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!