Kultúra

2017.04.16. 06:22

Versünnep Válban, majd’ kétszáz költeménnyel

Vál - Huszonöt éve vers- és rajzünnepet tartanak egy tavaszi napon az iskolában! Idén 25 település iskolájából 172 gyermek adta át a magyar költők üzeneteit – egymásnak és a felnőtteknek.

Zsohár Melinda

A váli Vajda János Általános Iskola szavalóversenyt hirdet immár huszonöt éve, s rajzversenyt is, ezt Kárpáti József művésztanár kezdeményezésére, aki azóta is töretlenül értékeli a gyermeki munkákat. Az akkori versmondó gyerekek közül több ma már szülő, s az ő gyermeke szerepel az egyre rangosabb vetélkedőn. Más az akusztikája persze az internet, s a you tube korában egy ilyen versenynek, vagy talán mégis megőrzött valamit az egykori hangulatból ez a mostani esemény. Nem járt le a divatja vagy az ideje a szavalóversenyeknek, bár a versek repertoárja változik. Kevesebb a klasszikus – kár! - s több a kortárs – ez jó!, még ha nem is kristályosodott ki, hogy mit érdemes mondani, egyáltalán: megtanulni a maiak közül. Sok a jó, de van átlagos „versnek látszó tárgy” is, amiből viszont a tehetséges gyerek képes jobbat faragni az előadásával. Az ideális persze, ha e kettő összetalálkozik, s szerencsére ez a gyakoribb.

Mátyási Gábor Fotó: Darabos Erzsébet

Az iskola éppen a rajzverseny egyidejűségével „csuparajzba” öltözik, amitől még vidámabb az amúgy is hangulatos intézmény. Vendégül látják a versengő kisvendégeket, a tantermek egyik-másika büfének neveztetik ki, a szülők jóvoltából finom házisüteményekkel, sajtokkal, szendvicsekkel. Ennek is jó híre van. Szabó Éva iskolaigazgató köszöntötte a vendégeket, a szereplésre készülő gyerekeket, s a zsürit, amelynek tagjai között neves irodalmi, művészeti és pedagógiai személyiségek, szakemberek fogadták el a felkérést. Idén Kubik Anna színművész, Papp Márió költő, Wiegmann Alfréd rendező, a Versmondók Egyesülete alelnöke, D. Magyari Imre író, alkotta helyi s megyei pedagógusokkal együtt a bíráló grémiumokat.

A 3-4. osztályosok izgulnak

Két osztály korcsoportja méretik meg, s néhány éve az sni-s (sajátos nevelési igényű) gyerekeket is meghívnak, akiknek a teljesítménye különösen elismerésre méltó, ők magukkal is versenyeznek kicsit ilyenkor. A testvértelepülés felvidéki Farnadról is érkeztek versenyzők, egy újabb szín a Vajda szavalóversenyek kronológiájában!

A szavaló gyerekek pedig mind jók. És egy részük nagyon jó. S minden korcsoportban kiragyog egy-két őstehetség, akik azonnal gyermekszínésznek állnának, ha nálunk lenne ilyen. Sajnos, nem tudnak másutt megmutatkozni, mint a jó iskola elkötelezett pedagógusának szakköreiben, egy-egy szavalóversenyen, ritkán helyi színjátszók között. A harmadikosok között ilyen volt idén a vértesboglári Nacsák Levente és a martonvásári Mátyási Gábor. Előbbi jellegzetes hangjával, eredeti előadásmódjával, markáns egyéniségével Kovács Barbara Kutyafalka versét emelte magasabb szintre a leírt-olvasott verziónál. Utóbbi melankolikus, tűnődő személyisége illeszkedett Herczegh Gabriella mesékről szóló, filozofikus költeményéhez.

Nacsák Levente

A szavalóverseny első helyezettjei : Pethes Zoé Viktória, Kápolnásnyék (1. o.), Nagy Dorottya, Farnad (2. o.), Nacsák Levente, Vértesboglár, Mátyási Gábor, Martonvásár (3. o.), Halmai Csaba, Kápolnásnyék (4. o.), Molnár Sára, Vál (5. o.), Végvári Balázs, Kápolnásnyék (6. o.), Herlinger Anna, Martonvásár (7. o.), Hordós Kira, Komárom (8. o.). SNI-csoport: Pammer Kevin, Baracska (1-2. o.), Lakatos Jenő, Bicske, Pintér Lilla, Ráckeresztúr (3-4. o.).

A rajzverseny első helyezettjei: Jakab Jázmin, Vál (1. o.), Nagy Máté, Vál (2. o.), Németh Zsuzsanna, Vál (3. o.), Csókás Norina, Vál (4. o.), Kecskés Zsombor, Vál (5. o.), Pejkó Sándor, Mór (6. o.), nyolcas Mária, Vál (7. o.), Kóti Fruzsina, Vál (8.o). Kárpáti József tanár magándíja: Nagy Zsolt, Vál (3. o.), Raffael Hanna, Martonvásár (6. o.), Homolya Kinga, Martonvásár (8. o.), Farkas Péter Benedek, Vértesacsa (7. o.).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!