Kultúra

2017.07.25. 12:05

Világostól a feketéig: Ízes kézműves söröket kóstoltak

Székesfehérvár - Egy, söröket is kínáló cukrászda, kávézó szervezett nemrég jó hangulatú sörkóstolót, amelyen a hazai kézműves sörökről esett szó.

Bokros Judit

A szakértő Bajor Gergő volt, aki társával évekkel ezelőtt merült el ebben a témában, ma pedig már webáruházat működtet, és rendszeresen szervez hasonló programokat.

A kóstoló kezdetén megtudhattuk, hogy a kézműves sörök készítésében itthon 2010-ben kezdődött szemléletváltozás. Ekkor a kis vállalkozások felismerték: nem a nagy gyárakkal kell versenyezniük, hanem a prémium minőségre, a különlegességek előállítására kell helyezniük a hangsúlyt. Azóta e cégek 3 százalékos részesedést szereztek a sörpiacból.

Egy kesernyés remek a világosabb fajtákból (Fotó: a szerző)

A sör kóstolása kapcsán szó esett arról: a kortyot mindenképpen érdemes lenyelni, hiszen a keserű ízt a nyelv hátsó felével érezhetjük (ez a program során senkinek nem esett nehezére...). Az előadó elmondta: a német sörtisztasági törvény határozta meg, hogy a folyékony kenyérnek alapvetően négy összetevője lehet: maláta, komló, élesztő és víz. S elhangzott az is, hogy hazánkban a kommunizmus ideje alatt kopott meg a minőség, aminek következménye napjaink „sörforradalma”.

A résztvevők ötféle sörrel ismerkedhettek, az egészen világostól a szinte feketéig, megtudva, majd ízlelve a jellegzetességeket.

.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!