Kultúra

2015.05.22. 16:52

Emlékek az egyszer volt tisztikarról - Zubbonyok, sapkák, érmek mesélnek a múltról

Székesfehérvár – Világháborús tiszti relikviák mesélnek a katonai életről egy múzeumi kiállításon.

S. Töttő Rita

Volt egyszer egy tisztikar címmel nyílt kiállítás pénteken a Szent István Király Múzeumban, amely „emléket állít mindazon honvédeknek, akik a legfájdalmasabb körülmények között is megtartották esküjüket” – mondta a megnyitón Vargha Tamás honvédelmi államtitkár.

Magángyűjtői kezdeményezésre jött létre a Volt egyszer egy tisztikar című tárlat a múzeum dísztermében. A kiállításon olyan második világháborús műtárgyakat mutatnak be a történészek, amelyeket évtizedeken át rejtegettek tulajdonosaik: huszár hadnagy sújtásos zubbony, zsávoly sapka, érmek, oklevelek, műszaki tüzér törzstiszt posztó köpenye és még számos más, ritkaságnak számító relikvia került most a történelem iránt érdeklődők szeme elé.

A tárlaton emellett több katona életrajzát is bemutatják. Köztük van a megyei érdekeltségű Marjay Tamás huszár, aki a Vértesben folyó harcokban szerzett komoly sérüléseket, elvesztette összes első ujjpercét és lábát, s utolsó pillanatig küzdött.

Máday Norbert gyűjtő és Vargha Tamás államtitkár a tárlaton. Fotó: Molnár Artúr

Az itt bemutatott tiszti relikviák megőriztek valamit a tisztekre mindig is jellemző visszafogott férfidísz igényéből írja a kiállításról Máday Norbert, gyűjtő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!