Kultúra

2014.11.23. 17:05

Zene a váli templomért

Vál - A katolikus templom felújításáért szervezett koncertet helybéliekkel és vendégekkel „örök Bánk bánunk” fia, Simándi Péter.

Zsohár Melinda

A váli Hétfájdalmú Szűznek felszentelt katolikus templom a megye legnagyobbja, az országban a kilencedik a maga 1170 négyzetméterével. A klasszicista stílusban emelt Isten háza egy dombon magasodik a község fölé, az egykori kegyúr, Ürményi József építtette 1819-24 között. A robusztus, tekintélyes épületre ráférne a felújítás – részben és egészben -, ám szegény az eklézsia. Tegyük hozzá, egy mégoly gazdag egyházközség sem győzne ekkora hatalmas renoválással, amit e különleges műemlék igényelne, szögezi le Szemere János váli plébános. A torony nélküli templomot Wagner József és Ferdinánd freskói ékesítik, őrzi az ősi tabernákulumot, két faangyalt, s a Szent Család című festményt a Raffello-iskola műhelyéből. Ferenczy István Ürményi József-szobra is itt látható. Az impozáns belső tér lélekemelő egyházzenei eseményeknek szokott helyt adni Isten dicsőítésére.

A Kajászón élő Simándi Péter, az Operaház énekkari művésze is fellépett a templomért az esten (Fotó: Fiskus Olga)

Simándi Péter, a Magyar Állami Operaház énekkari művésze Kajászón él családjával, a váli templomba jár szentmisékre. A helyiekkel összefogva állított össze egy koncertet – a művészi élményen túl jótékony szándékkal. Már többször tartottak ilyen jellegű hangversenyt a megszentelt falak között, ezúttal is csordultig megtelt a hatalmas templomhajó. Simándi Péter néhai Simándy József operaénekesünk fia, (a fiú i-vel írja a nevét). A Simándi felvett név, eredetileg Schuldernek hívták a Kistarcsán született művészt, a magyar operaénekesek későbbi ikonikus alakját. Fiát nem művészi pályára szánta a szigorú apa, Péter mérnökként végzett az. Útkeresések után azonban az éneklés, a zene lett az élete mégis, az Operaház énekkari művésze hosszú ideje.

A váli jótékonysági koncerten is énekelt Simándi Péter, művészekkel és magas színvonalú előadásokat produkáló helyi énekesekkel, zenészekkel. A repertoáron a többi között Bach, Mascagni, Marchesi művei, héber és zulu dallamok hangzottak fel.

A koncerten fellépett Kun Emese hegedű, Szőnyi Szilvia énekes, valamint Csobolya József ének, gitár, lant, Pfeiffer Gyula orgona hangszerek megszólaltatásával, a Vox Váli Énekegyüttest Fiskus Olga vezényelte. Böjte Csaba Térden állva a gyermekek előtt prózáját Simándi Péter adta elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!