Kultúra

2017.07.23. 15:52

Éneklő szépségek léptek föl az iszkai kastélyban

Nemrég még festőművészek dolgoztak az Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastély falai között és kertjében, múlt héten pedig már nemzetközi ének mesterkurzust tartottak itt, zárókoncerttel.

Bokros Judit

Zajlik tehát az élet a kastélyban, ahol nyáron a finn Ari Kupsus működteti galériáját, szalonkoncerteket, kortárs művészek kiállításait is szervezve.

A múlt hét az éneklés jegyében telt, a nemzetközi kurzuson két angol, egy japán, egy indiai származású és egy magyar hölgy vett részt. A szombat esti zárókoncerten mindannyian felléptek, akárcsak a kurzus vezetői: Gyökér Gabriella és Nicholas Clapton. Gabriella elmondta: körülbelül 20 éve tanít a Zeneakadémia ének tanszakán, ott ismerte meg Nicolast, akit a neves zenetörténész, karnagy, egyetemi tanár, Dobszay László hívott meg anno kurzust tartani. A brit kontratenor azóta évente öt-hat alkalommal visszajár oktatni a Zeneakadémiára. Gabriellával évek óta rendszeresen dolgoznak együtt máshol is, felléptek például Ari Kupsus fővárosi szalonkoncertjén is.

A hölgyek nem csupán szépségükkel, hanem hangjukkal is levették a lábáról a szalonkoncert közönségét

Az iszkaszentgyörgyi mesterkurzusnak nem volt meghatározott tematikája. Nicolas ragaszkodik ahhoz, hogy egy ilyen alkalom legyen nyitott. A növendékek választhatnak a repertoárból, a tanárok pedig örülnek, hogy szép hangokon szólalnak meg ezek a dalok. Az angol vendégtanár dicsérettel illetett minden résztvevőt, kiemelte tehetségüket, szoprán hangjukat, a magyar hölgyről, Megyimórecz Ildikóról pedig külön elmondta: 3-4 éve találkozott vele utoljára, és azóta rengeteget fejlődött.

Nicholas Clapton és Gyökér Gabriella a fellépés előtt

A záró koncerten például Liszt-, Purcell-, Puccini-, Mozart-művek hangzottak el, az ének-és operakedvelők nagy örömére. Nicolas minden dal előtt mondott néhány frappáns felvezető szót, de maga is énekelt, Gabriella zongorázott. A közönség látható élvezettel hallgatta a tanárok és a növendékek előadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!