Kultúra

2017.07.18. 19:10

Zseniális szörfrock egy alig egyéves zenekartól - Grizzly Vibrations az EFOTT-on

Az idei EFOTT egyik kedvenc színpada volt számunkra a Berentzen Stage, ahol nem csak a Fák Alatt Zenekar koncertjét bírtuk, hanem a pécsi Grizzly Vibrationst is, de nagyon. Beszélgetés a zenekarral.

Horváth Virág

- Mit kell tudni a Grizzly Vibrations-ről?

Máté: A zenekar 2016 szeptemberében alakult, azaz még egy éves sincs. Éppenhogy. Hirtelen felindulásból történt minden, elmentünk sörözni, és kitaláltuk, hogy csináljunk egy surf rock zenekart és csináltunk egy surf rock zenekart.

- Miért pont surf rock?

Gergő: Pécsen, a Nappali Bárban láttunk egy olasz zenekart, akiknek volt egy darab számuk, ami surf rockos volt. Nagyon jellegzetesen szörfös gitár, és a többi kellék. Hallgattuk, hogy ez milyen jó már, milyen jó hangulata van. És akkor arra gondoltunk, hogy valamit kéne kezdeni ezzel.

- Addig nem is nagyon ismertétek a surf rockot, mint műfajt?

Gergő: Én ismertem és szerettem, mindig is, de szerelmes nem voltam a stílusba.

Máté: Én inkább a surf punkot kedveltem, például a Fidlart, tehát inkább a mai változatát a stílusnak. De sokat számított a zenekar megalakulásában, hogy a surf stílusnak újra divatja lett. Hál’ istennek.

- A zenekar hatásai között láttam a Messer Chups-ot, akiket én is nagyon szeretek. Ők kinek a kedvence?

Bence: Nekünk kettőnknek Gergővel. Akkor találtunk rájuk, amikor elkezdtük a zenekart. A Messer Chups kábé ma a legautentikusabb zenekar. A zenéjük százegyszázalékig a 60-as évek.

- És pont te nem félsz, hogy lecserélnek egy dögösebb basszerosra? (Zombierella, a Messer Chups basszusgitárosa - a szerk.)

Bence: Nem. Én Pécs negyedik legjobb gitárosa vagyok egyébként, egy cikk szerint. Amit Máté írt. Úgyhogy el kellett kezdenem basszerozni, hogy másban is fölzárkózzak.

- Az a küldetésetek, hogy népszerűsítsétek a surf rockot az országban. Hogy álltok vele?

Máté: Jól. A jelenlegi statisztikák szerint háromezren kezdtek el újra szörfözni Magyarországon. Ez főleg a nyári szezonra értendő. Illetve 15 332 ember jelezte vissza azt, hogy beleszerelmesedett a gördeszkázásba. Mondjuk az utak rossz minősége miatt ez eléggé visszaesett az utóbbi két hétben.

- Nagyon jó eredmények, csak így tovább! Elhangzott a koncerten, hogy ilyen hosszabb lélegzetvételű koncertet nem jellemzően adtok. Az egy óra az még nektek is kicsit sok.

Gergő: Azért nem jellemző ránk a hosszú koncert, mert nem volt rá igény. A meghívások, felkérések eddig 40-45 percre szóltak. Eddig főleg Pécsen és Budapesten találtuk meg a helyünket. Nagyon jó koncertet sikerült adnunk az A38 hajón, és a Kuplungban is, és nagy élmény volt együtt zenélni a Fran Palermóval, a Tape Delay-jel, a Run Over Dogs-szal, és a Puma Danger-rel is. Illetve Pécsen, a Nappali Bárban volt még egy nagyon jó koncertünk.

- Milyen a viszonyotok a többi pécsi zenekarral?

Máté: A nagy pécsi nevek közül a 30Y-t mondanám, velük jó barátságot ápolunk. Most vettük fel az első EP-nket, Part One címmel, amit a 30y basszusgitárosa, Varga Ádám rögzített, illetve részben ő producerelte. A kislemez másfél-két hónapja jött ki, és rögtön toplistás lett a Billboardon De nem akarok hencegni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!