Kulturális videók

2017.02.22. 23:25

Mindenki szurkoljon neki

S hogy kinek kell szurkolni? Nos, természetesen Deák Kristófnak. Mindenki című rövidfilmje ugyanis esélyes az Oscarra.

Szabó Zoltán

Mégpedig a legjobb élőszereplős kisfilm vagy a legjobb nem animációs rövidfilmek versenyében. Az elnevezés mindegy is, a lényeg, hogy Szabó István Koncert című vizsgafilmjének 1964-es jelölése óta ilyen nem fordult elő ebben a kategóriában. Izgulhatunk tehát Deák Kristófért és filmjéért. S hogy megkapja-e a díjat, az február 26-án ( magyar idő szerint február 27-én hajnalban) kiderül. Akkor adják át ugyanis a nagy becsben tartott arany szobrocskákat Hollywoodban, a Dolby Theaterben.

A régi város: a főszereplőt, Casey Afflecket is jelölték a díjra

Azt is tudjuk, hogy a játékfilmek mezőnyében rekordszámú, 14 jelölést kapott a Kaliforniai álom, amely sokak szerint a legtöbb elismerést el is hozza. Ezzel együtt vannak, akik szégyennek tartanák, ha a Holdfény vagy A régi város nem hozna el egy-két fontosabb díjat. A legjobb film díját egyébként Warren Beatty és Faye Dunaway, a Bonnie és Clyde két sztárja adja át. Nyerhet A fegyvertelen katona, A régi város, A számolás joga, az Érkezés, a Fences, a Hell or High Water, a Holdfény, a Kaliforniai álom és az Oroszlán. (Közülük A régi várost és az Oroszlánt éppen ezen a héten kezdik vetíteni a mozik.) A legjobb rendezők Oscarjára esélyesek a következők: Mel Gibson (A fegyvertelen katona), Kenneth Lonergan (A régi város), Dennis Villeneuve (Érkezés), Barry Jenkins (Holdfény), illetve Damien Chazelle (Kaliforniai álom).

A legjobb színészek mezőnyében természetesen ott van Ryan Gosling (Kaliforniai álom), ugyanakkor sokan esélyesnek tartják Casey Afflecket (A régi város) is. Ezzel együtt lehet, hogy Andrew Garfield (A fegyvertelen katona), Denzel Washington (Fences) vagy éppen Viggo Mortensen (Captain Fantastic) lesz a befutó. S ha már Goslingot jelölték, természetesen Emma Stone, a Kaliforniai álom női főszereplője is ott van a legjobb színésznők versenyében. Vetélytársai: Isabelle Huppert (Elle), Meryl Streep (Florence: A tökéletlen hang), Natalie Portman (Jackie), Ruth Negga (Loving). A jósok szerint Stone vagy a Jackie Kennedyt alakító Portman győzhet. Meglátjuk.

A Holdfény, Barry Jenkins filmje is esélyes az Oscar-díjra
Fotó: outnow

Nagy rangot jelent Hollywoodban a legjobb mellék- vagy epizódszereplő Oscarja is. A férfi jelöltek: Lucas Hedges (A régi város), Michael Shannon (Éjszakai ragadozók), Jeff Bridges (Hell or High Water), Mahershala Ali (Holdfény), Dev Patel (Oroszlán). A nők: Michelle Williams (A régi város), Octavia L. Spencer (A számolás joga), Viola Davis (Fences), Naomie Harris (Holdfény) Nicole Kidman (Oroszlán).

A legjobb idegen nyelvű film díjában Az ember, akit Ovénak hívtak, Az ügyfél, a Homok alatt, a Tanna és a Toni Erdman alkotói reménykedhetnek. Az animációs filmek közül A vörös teknős, az Életem Cukkiniként, a Kubo és a varázshúrok, a Valana és a Zootropolis - Állati nagy balhé lehet a befutó. A legkiválóbb operatőr Oscarját Bradford Young (Érkezés), James Laxton (Holdfény), Linus Sandgren (Kaliforniai álom), Rodrigo Prieto (Némaság), Greig Fraser (Oroszlán) kaphatja. Emellett még számos kategóriában kihirdetik a legjobbakat, és mi, magyarok, idén is izgulhatunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!