Lepsény

2017.01.19. 21:22

Egy irányba húzzák Lepsényben a szekeret

Lepsény – A képviselő-testület munkavégzésére a következetesség jellemző, ciklusban gondolkodnak, tervszerűen „építkeznek”, mindenki egy irányba húzza a szekeret – emelte ki beszélgetésünk során Salamon Béla polgármester.

V. Varga József

– A nagyközség számára a 2016-os év rendkívül mozgalmas és eredményekben gazdag volt – számolt be lapunknak a múlt év történéseiről Salamon Béla polgármester. – Közintézményeinknél (orvosi rendelő, óvoda, művelődési ház, könyvtár, szolgálati lakások) 6 millió forintot költöttünk a fűtésrendszer, a tetőszerkezet és a csatornázás karbantartására. Példás közösségi összefogással és önkormányzati támogatással gyalogos híd készült a főutcán (7-es főút), a Cinca-patak fölött, valamint komoly műszaki követelményeknek megfelelő közúti híd a Rákóczi utcában, a Kovácstanyai árok fölött.

Bár az általános iskola működtetése és fenntartása ismét állami kézben van, de az intézményt sajátjukénak tekintve továbbra is segítik annak működését. A tető- és a csatornajavítással megszüntették a tornaterem és a gyakorlati terem beázását, kifestették a vizesblokkokat, a tálalókonyhát, valamint öt tantermet.

A közfoglalkoztatásban értékteremtő munka folyik – szögezte le a polgármester. A lehetőség átmeneti, és a cél természetesen az, hogy az emberek mielőbb visszatérjenek az elsődleges munkaerőpiacra. A létszámok is ezt a tendenciát mutatják: 2015-ben 70-en dolgoztak közmunkában a településen, 2016-ban pedig mintegy 50-en. Az idei létszámok még most alakulnak.

Megemlékezés a felújított 1956-os kopjafánál. Kiállítást nyitottak, konferenciát rendeztek Fotó: V. Varga József

A közmunkaprogramokban járdafelújítás, belvíz- és csapadékvíz-elvezetés, árokrendezés, valamint az illegális hulladéklerakók felszámolása zajlott kimagasló eredményességgel. A magas hozzáadott érték biztosítására az önkormányzat építőanyagokat, gépeket és kéziszerszámokat, valamint egy billenő platós teherautót is vásárolt összesen mintegy 18 millió forint értékben.

A pályázati aktivitásnak és a precíz munkának köszönhetően az elmúlt évben több közterület is megújult.

Az első világháborús emlékmű, amely 1936-ban készült, és nyolcvan éve nem jutott pénz az érdemi felújítására, most régi fényében ékesíti Lepsény központját. Az emlékmű különlegességét növeli, hogy annak idején Tildy Zoltán országgyűlési képviselő, későbbi miniszterelnök és köztársasági elnök avatta az emlékművet – nyomatékosította Salamon Béla.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, szintén pályázati forrásból került felújításra a település 1956-os emlékműve, amely a lakosság egy kedvelt találkozási helyszínévé nőtte ki magát.

Az önkormányzat pályázati eredményeit igazolják azok a változatos, kreatív programok is, amelyek az év során várták az érdeklődőket.

Salamon Béla polgármester

A gyerekek számára aktív és szórakoztató nyári tábort sikerült megvalósítani a már hagyományos Szivárványszigeten, a programok a zamárdi kalandparkban zárultak.

– Az ősszel, közvetlen brüsszeli források segítségével a Mérföldkő – Európai partnerség Lepsényben elnevezéssel nagyszabású testvértelepülési találkozót tartottunk – emelte ki a polgármester. – A hatnapos rendezvénysorozatra az erdélyi Kászonból és Csíkszentgyörgyről, a vajdasági Oromhegyesről és a németországi Wendenből érkeztek résztvevők, Lepsény részéről pedig Mezőszentgyörgy és Szabadhídvég képviseltette magát. A nagyközség testvértelepülési kapcsolatai rendkívül aktívak, nemcsak önkormányzatok között, hanem a civil szervezetek, a kulturális egyesületek, az iskolák és a családok szintjén is.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára méltó módon emlékeztek; a három nap során kiállítást nyitottak, konferenciát rendeztek, a helyi eseményekről váltottak szót, iskolai vetélkedőt szerveztek, a felújított kopjafánál koszorúztak.

A közbiztonság megfelelőnek ítélik meg a településen. Kifogástalan az együttműködésük a Polgárdi Rendőrőrssel és a Mezőszentgyörgyi Polgárőrséggel – tette hozzá Salamon Béla.

– A sikeres tavalyi év után 2017-as esztendő is jelentős feladatokat tartogat, következetes munkát feltételez – hangsúlyozta ezt követően az elöljáró. – Bizakodva várjuk a terület- és településfejlesztési operatív programban beadott pályázataink sorsát, amelyben összesen mintegy 350 millió forintos támogatásból kívánjuk biztosítani a nagyközség további fejlődését. A projektek forrásait egy új egészségház kialakítására, az óvoda és az iskola energetikai korszerűsítésére, valamint a szociális alapszolgáltatás fejlesztésére fordítanák. Továbbá a lakossági igényekre alapozva tervezzük játszóterek és parkok létesítését a település több pontján.

Folytatódik a településen a közmunkaprogram is. Az önkormányzat január elsejével szociális szövetkezetet alapított, melyhez három évre 37,5 millió forintos támogatást nyertek. A szövetkezet fő feladata a kisebb építőipari munkák végzése és a zöldterületek karbantartása. Az önkormányzati munkákon túl a lakossági igényeket is ki tudják majd elégíteni terveik szerint.

Tovább ápolják partnertelepülési kapcsolataikat, és kiemelten foglalkoznak az elkövetkező időszakban a pályázatfigyeléssel. Az előző évek pozitív tapasztalatit követve támogatják, és szorosan együttműködnek a helyi egyesületekkel és civil szervezetekkel, akik alappillérei valamennyi közösségi kezdeményezésnek és a lepsényi kulturális életnek – tette hozzá Salamon Béla.

Címkék#Lepsény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!