Lóerő

2013.12.19. 15:30

Árérzékenyek az autósok

Gyakran vetődik fel a kérdés, márkaszervizben, vagy független műhelyben szervizeltessük autónkat. Az olcsóbb árajánlat vonzó lehet, de a minőség és a biztonság is fontos.

Miskei Anita

A márkaszervizekben a szerelők képzését is biztosítják a gyárak, ahogy a célszerszámokat is (Fotó: Horváth Renáta)

Napjainkban, amikor mindenki költségérzékeny, gyakran merül fel a kérdés: Márkaszervizben, vagy független szerelőnél javíttassuk, szervizeltessük autónkat? - Gyakran szembesülünk azzal, hogy a márkaszervizeket elutasítják az autósok, hiszen drágák, Ez azonban egy tévhit! Ráadásul árajánlatot kérni mindenféle további kötelezettség nélkül lehet - emelte ki Bohács László, az egyik hazai cég üzemvezetője. Majd kiemelte, a márkaszervizekben folyamatos az importőri ellenőrzés, ami garancia a szaktudásra és a megfelelő gépesítettségre is.

- Az importőrök kötelező képzési óraszámot írnak elő, amit nem csak a megjelenő új modellek esetén kell elvégezniük a dolgozóknak, hanem ismétlő, visszatekintő szakmai képzések is vannak, melyek az új kollégáknak is lehetővé teszik a felkészülést, illetve az ismeretek szinten tartását is biztosítják. Mindezek pedig nem internetes felületről, fórumokról szerzett anyagok, hanem a gyártók által biztosított szakmai tananyagok ezek. Ugyanakkor az oktatás mellett rendelkezésre állnak a javításhoz szükséges célszerszámok, diagnosztikai berendezések is - mondta Bohács László. Aki kiemelte, a márkaszervizekben a gyári alkatrészek használatára törekednek.

- A minőség és az ár nagyon fontos kérdések, azonban gyakori, hogy a silány minőségű, utángyártott termékek összességében sokkal több kiadással terhelik meg az autósok pénztárcáját. A gyári alkatrészek minőségéhez azonban nem fér kétség, ráadásul ha annak számláját az autós megőrzi, a garancia is biztosított és érvényesíthető probléma esetén. Úgy vélem, hogy a legtöbben azért veszünk autót, hogy az hosszú távon szolgálja igényeinket, s lehetőleg ugyanazt a komfortot és minőséget biztosítsa, mint új korában hangsúlyozta az üzemvezető. Majd a javítási költségeket sorolva elmondta, a rezsióradíjak körül is sok a tévhit. Hisz a márkaszervizekben csak a gyártó által előírt óradíjak számolhatók fel egy adott javítás esetén. Ha ennél hosszabb időt vesz igénybe a javítás, akkor sem számolható fel több díj. Hiába töltött egy autó hosszabb időt a szervizben, ha a gyártó az adott javítás idejét 40 percben határozta meg, csak az számolható fel. Ezzel szemben a kisebb műhelyekben a ténylegesen munkával töltött időt számolja fel a szerelő. vagyis lehet, hogy olcsóbb óradíjjal dolgozik, mégis többe kerül a javítás mondta az üzemvezető. Végül hozzáfűzte, az ügyfeleknek minden esetben érdemes több helyről is árajánlatot kérni a tényleges javítás előtt, hiszen így valós számadatok alapján választhat szervizt.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!