Lóerő

2014.09.14. 17:05

Guruló múzeum indult Fehérvárról

Több mint 80 különleges veteránautó indult el szombaton a megyeszékhelyről Balatonlelle felé. A fehérváriak harmadszor találkozhattak Chrono Classic futam résztvevőivel.

Gábor Gina

A Chrono Classic túraverseny lényege, hogy a gyönyörűen restaurált és műszakilag kiváló állapotban lévő autókat itt nem csak kiállítják, hanem a közönség működés közben is láthatja, hallhatja ezeket a gépeket. Már a rajt előtt megcsodálhattuk a különleges autócsodákat: hiszen az ország minden szegletéből érkezett a makulátlan állapotban lévő oldtimerek az Alba Pláza mellett és a zeneiskola parkolójában várták az indulást.

Kiderült, hogy ez úgynevezett „átlagtartó” verseny: a résztvevőknek mindenütt előírt időpontokat, átlagidőket és – sebességeket kell betartaniuk. Az autókban ülő párosoknak – vezetőnek és navigátornak– tökéletes összhangban kell együttműködniük, hogy az előírt szintidőt pontosan teljesítsék. Minden századnyi eltérés (akár korábban, akár később érkeznek a feladat végéhez az előírtnál) egy hibapontot jelent – a győztes pedig az lesz, akinek a legkevesebb a hibapontja. Összesen 280 kilométert kellett az autóknak megtenniük, nagyon szép útvonalon. Megtudtuk: azzal, hogy az autók meg-megállnak néhány állomáshelyen, az is a céljuk, hogy ezt a guruló múzeumot bemutassák az érintett településeken.

Fehérváron megakadt a szemünk több nagyszerű járgányon. Felvonult egyebek között egy 1938-as Mercedes-Benz Cabrio Limousine, láttunk Jaguárt az 50 -es évekből, régi, aranyos Minit, gyönyörű, öreg Fordot és megjelent egy Citroën Traction Avant B11 is, amely 1956-ban gördült le a francia gyártósorról. Első magyar tulajdonosa, Csákvári Nagy Lajos festőművész Párizsban vásárolta 1963-ban.

Indulás előtt a sofőrök még buzgón suvickolták a tükörfényes karosszériát, összeszokott párosok – többségükben férjek és feleségek – ugratták egymást, hogy aztán benzingőzben, a csodáló tekintetek kereszttüzében elrajtoljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!