Lóerő

2016.07.24. 17:10

A Hungaroring rekordere

Mogyoród - Lewis Hamilton nyerte a 30. Magyar Nagydíjat a Hungaroringen, és élre állt a világbajnoki pontversenyben.

Szupkai Gábor

A szombati időmérő edzés a legjobb krimiket idézte. Az első szakaszt négyszer kellett félbeszakítani, majd a középső etapban Kimi Raikkonen csak a 14. helyen zárt és nem folytathatta az időmérőt, valamint a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton kiesése is hajszálon múlt. A zárószakaszban végül az utolsó pillanatban Nico Rosberg szerezte meg az első rajtkockát csapattársa Hamilton előtt. Ám a rajtsorrend csak estébe nyúlóan lett végleges, merthogy vizsgálták Rosberg leggyorsabb körét, ahol egyesek szerint figyelmen kívül hagyta a sárga zászlót és nem lassított. A versenybírók végül nem büntették a német pilótát, így ő állhatott az első rajtkockára a vasárnapi rajtnál.

Viszont nem sokáig sikerült megőriznie ezt a pozíciót, Hamilton az első kanyarban rögtön megtréfálta őt, sőt Daniel Ricciardo is rövid időre Rosberg elé került, de ekkor már észnél volt a Mercedes német versenyzője, és megőrizte a második helyet . A következő említésr eméltó eseményt a McLaren Hondás Jenson Button szolgáltatta, aki az ötödik körben jelezte a mérnőkeinek, hogy tövig nyomta a pedált, de az úgy is maradt, beesett. Végül nem megengedett üzenetet kapott a boxból ami miatt az amúgy sem tökéletesen működő autó miatt hátrányba kerülő pilótát még áthajtásos büntetéssel is sújtották.

A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton ötödször állt a dobogó legfelsőbb fokán a Hungaroringen Fotó: MTI Fotó / Kovács Tamás

Az 52 fokos aszfalton a Pirelli előrejelzése szerint a 12-14. körben volt várható az első kerékcsere a szuperlágy abroncsokon rajtolóknak. Ez maximálisan igaznak bizonyult, de változást a sorrendben nem hozott. Egyedül Raikkonen volt az élboly tagjai közül más stratégián, ezzel jelentősen javítani tudott kezdeti rajtpozícióján. Sajnos az elmúlt évekhez hasonlatos izgalmak ezúttal nem jellemezték a versenyt. Csupán olyanra kaphattuk fel a fejünket, mikor Sergio Perez kerékcseréjére nem készült fel a Force India, így az üres boxba állt be, ezért később rádión kérdőre is vonta a csapatát.

A hajrára kialakult némi harc a pozíciókért, az élen Hamilton és Rosberg hajtott a győzelemért, a dobogó harmadik fokáért Ricciardo és Sebastian Vettel, míg az ötödik helyért Max Verstappen és Raikkonen keserítette egymás életetét. A három párosból előbbi kettő esetében nem jutottak el előzési lehetőségig a pilóták, nem úgy Raikkonen aki többször is nekifutott, hogy a 18 éves holland pilóta, elé kerüljön, de Verstappen végül tartani tudta az ötödik helyet. Az első hat sorrendje az utolsó húsz körben nem változott.

Lewis Hamilton pályafutása során ötödször nyerte meg a Formula-1-es Magyar Nagydíjat, ezzel pedig immár egyedül csúcstartó a Hungaroring győzelmi örökrangsorában, de ami sokkal fontosabb a számára: átvette a vezetést Rosbergtől a világbajnoki pontversenyben.

A vb a jövő hétvégén a Német Nagydíjjal folytatódik Hockenheimben.

A 30. Magyar Nagydíj végeredménye: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Ricciardo, 4. Vettel, 5. Verstappen, 6. Räikkönen, 7. Alonso, 8. Sainz, 9. Bottas, 10. Hülkenberg

A világbajnokság állása: 1. Hamilton 192 pont, 2. Rosberg 186p, 3. Ricciardo 115p, 4. Räikkönen 114p, 5. Vettel 110p, 6. Verstappen 100p, 7. Bottas 56p, 8. Pérez 47p, 9. Massa 38p, 10. Sainz 30p, 11. Grosjean 28p, 12. Hülkenberg 27p, 13. Alonso 24p, 14. Kvjat 23p, 15. Button 13p, 16. Magnussen 6p, 17. Wehrlein és Vandoorne 1p

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!