Lóerő

2014.08.14. 14:20

A veteránautók bibliája

Úrhida - A ma veteránautói az egykori járműgyártás gyöngyszemei. A fehérvári egyesület 10 éves múltra tekinthet vissza, tavaly ősszel indított tagtoborzásuk sikerrel járt, megújultak, a derék kompánia immár ötven autóstársat számlál.

V. Varga József

Változások történtek a Alba Regia Veteránjármű Egyesület háza táján. Tavasszal tisztújítás zajlott, az autóstársak Kovács Jenőt választották elnöknek és Kassai Tamást alelnöknek. A múlt év őszétől tagtoborzásba fogtak, megújultak, immár ötven tagot számlálnak. Állandó programként minden hónap második csütörtökjén, a megyeszékhelyen találkoznak, 17 órától a barkácsáruház parkolójában adnak egymásnak randevút. Hűek küldetésükhöz: felkutatják a muzeális járműveket, restaurálják, forgalomba helyezik, bemutatják és versenyeztetik őket.

A piros kétüléses lassan visszagördül társai közé, falunézésen járt vele tulajdonosa. Kérdeznek, kíváncsiskodnak a népek, vagy egyszerűen csak csodálják.

- Rom járgányként került hozzám - meséli a fehérvári Komáromi Ferenc, miközben körbejárjuk az 1977-es évjáratú, 2000 köbcentis Alfa Romeo Spidert. Letettem a nagyesküt, autó lesz belőle újra, akárki meglátja!

A szakmai kihívás ragadta meg: a karosszéria újraálmodása, az aprólékos munka, ahogy a forma előbukkan a maga szépségében. Természetesen a két keze által. Két éven át építette, de megérte, íme, itt az ékes bizonyítéka.

Ferenc megemlíti még másik, 1959-es gyártású kocsiját. Opel Kapitän - ennyit mond csak, nem cifrázza. Látni kell!

Minőség és forma, az adott kor technológiája - az oldtimer-kocsiknak lelkük van! A veteránautó tulajdonosok bibliája ez.

Az Alba Regia Veteránjármű Egyesület kis kamara-kiállítást hozott el a múlt szombaton az úrhidai csülökfesztiválra, a frissen felavatott, üde szabadidőparkba. Letűnt korok autói és motorjai sorakoztak egymás szomszédságában a füvön, de amott oldalt még egy második világháborús katonai dzsipet is felfedezhettünk.

Az 1985-ös kiadású, világos zöld színű Skoda Rapid típusból kevés fut már az utakon. Rendszáma még nem OT-s, tulajdonosa, a fehérvári Szebek Mihály úgynevezett fellelt állapotban hozta el Úrhidára. Egy évig még a műszakija is érvényes. Mihály felesége, Kata is lelkesen mutatja a család új szerzeményét.

- Régi motoros vagyok már a szakmában - mosolyog a tulaj -, de az ilyen kocsik látványa mindig örömmel, izgalommal tölt el, öröm az ilyeneket látni.

Szebek Mihály saját kezűleg újítja majd föl az öreg Skodát. Már ahogy csak beszél róla, magam előtt látom a műhelyt, a satupadnak támasztott karosszéria elemeket, a hegesztő aparátot, a szerszámokat. Félhomályos garázsok képe villan elém, orromban érzem az olajszagot, a benzingőzt.

Búcsúzkodunk, és a végén még odalépek a szabadbattyáni Pilaszanovich Pálhoz egy kézfogásra. A mögötte álló fekete Mercedes w123 Lang önmagával hirdeti a megbecsült veteránautók szépségét és eleganciáját, stílusát és értékét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!