Lóerő

2016.07.04. 18:40

Célegyenesben a szervezés

Székesfehérvár - Július utolsó hétvégéjén újra felbőgnek a motorok a rali bajnokságban, ezúttal a királyok városában.

Ferencz Balázs

Kicsit több mint három hét, és az autósport szerelmesei Székesfehérváron láthatják majd az országos Rallyebajnokság mezőnyét. A nagy múltú verseny szervezése természetesen hónapok óta, folyamatosan zajlik, de a hajrához érve megsokszorozódnak a teendők.

- Egy ilyen futam szervezése nagyon sokrétű. A versenykiírást már elfogadta a Magyar Autósport Szövetség, így kialakult a program. A munka most már tényleg napi szinten működik, jelen pillanatban 300-an dolgoznak azon, hogy minden rendben menjen majd július utolsó három napján. Óriási adminisztrációval jár a Fehérvár Rallye megrendezése. Különböző engedélyek, amiket meg kell szereznünk a hatóságoktól, kérelmek az útvonalak használatára. A hátralévő időre ez tölti ki majd a mindennapjainkat - nyilatkozta Lakatos Róbert főszervező.

Korábban murvás és aszfalt borításon száguldoztak a versenyzők, idén csak utóbbin versenyeznek Fotó: Molnár Artúr

Változások is lesznek ebben az évben, ráadásul nem is egy, próbálnak mindenben a nézők kedvére tenni.

- Idén változik a program és az útvonal. Úgy éreztük, valami újdonság mindenféleképpen kell, és ehhez szeretnénk a jövőben is ragaszkodni, azaz mindig valami pluszt adni a rajongóknak. Ezúttal száz százalékban aszfaltos borításon zajlik majd a verseny, tehát nem lesz murvás rész egyik szakaszon sem, és ez a jövőben elképzeléseink szerint így marad. További újítás, hogy idén prológ lesz, és nem szuperspeciál, ahol a múltban kizárólag az országos Rallye-bajnokság résztvevői vettek részt. Ezúttal a teljes mezőny megmutatja magát a szombati prológon a Palotai úton, a plaza mellett. Persze ezen túl is készülünk meglepetésekkel, a tavalyi évben Zángó Zoltán driftversenyző bemutatója volt igazi kuriózum, idén pedig rally-
crossos autók jönnek vendégségbe, nagyon komoly gépekkel és versenyzőkkel - mondta Lakatos Róbert.

Természetesen a móri ifj. Fogarasi Attila-Toloczkó Péter páros is alig várja már a hazai versenyét.

- A Veszprém Rallye óta igazából még csak a sarat mostuk ki az autóból, és átnéztük, mi az, amit cserélni kell. Futóműalkatrészeket, féltengelyt és a komplett féket mindenképpen. Festenünk is kell az alját és a dobbetéteket, mivel a murva eléggé megviselte. Jó is, hogy most aszfaltos verseny következik. A váltóba is várunk pár alkatrészt, amit mindenképpen kicserélünk, hogy minél jobban megpróbáljuk kizárni a műszaki meghibásodást. A prológnak örülünk, bár az az igazság, hogy a Honda nem pont a nézők kedvence, de megpróbálunk majd minél látványosabban közlekedni. Kéznél vannak még a murva gumik, ezért valószínűleg azokat fogjuk feldobni, kicsit megtáncoltatjuk az autó fenekét. De igazából a verseny az, amit izgatottan várunk, jól ismerjük a pályát, nagyon fogunk sietni, szeretnénk az abszolút első 5-be bekerülni, de titkon azért iparkodunk a dobogóért! Remélem, sokan kilátogatnak, és szurkolnak majd nekünk. Akik a szervizparkba jönnek, azokat apró ajándékokkal várjuk - mondta a versenyző.

A fehérvári Simon Nikolett navigátorként szerepel a bajnokságban, de az indulása ezúttal még bizonytalan.

- A pilótám, Halmos Gábor apai örömök elé néz, pont erre az időpontra van kiírva a felesége, így vele biztosan nem indulunk a Fehérvár Rallye-n. Most azon vagyok, hogy valaki mással ott lehessek. Ha nincs más, bepattanok a saját kis autómba, és úgy indulok. Ez a verseny nem maradhat ki! - mondta a csengő hangú navigátor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!