Lóerő

2014.07.10. 14:30

Ford Gran Torino - Eastwood is ilyet használt

Lendületet, erőt sugároz a formája, ma is vonzza a tekintetet. Pedig 1972-es modell. Ráadásul a kék szín is jól áll neki. A Ford Gran Torinonak.

 

Clint Eastwood is ilyet használt azonos című filmjében. Agárdra, a Lakeside fesztiválra, amerikai autós találkozóra azonban nem az amerikai színész-rendező jött vele, hanem egy budapesti férfiú és társasága. Egri Albert szívesen beszélt az autóról, valamint az amerikai, illetve a régi kocsik iránti vonzalmáról. a Gran Torinoval együtt hat oldtimere van, köztük egy 69-es Lincoln Continental és egy 59-es Thunderbird is. Szenvedélye régi keletű.

- Gyerekkorom óta érdekelnek ezek a járművek. Valamikor volt egy 1940-es gyártású angol autóm és egy 1938 Steyr Puchom is volt, de eladtam őket. A Gran Torinot Amerikában vettem, egészen olcsón jutottam hozzá, azt pedig a fiam javasolta, hogy újítsuk fel. Meg is csináltuk, sok munka van benne.

Egri úr vállalkozó, eredeti szakmája autószerelő és karosszéria lakatos. Eredetileg fehér volta kocsi, átfújták kékre, az jobban illik hozzá. Új karburátort, fékrendszeret kapott. Motorja nyolchengeres, 7 ezer köbcentis. Gazdája nem próbálta a végsebességét, de mint mondja, lépkedni azt tud. Más kérdés, hogy nehezebb vezetni, mint a mostani európai autókat, más az úttartása, rutin kell hozzá.

Hétköznap persze nem ezzel jár, évente egy-két hasonló alkalomra elmegy vele, akárcsak a másik öt régi járgánnyal, amelyek között akad feltűnőbb, látványosabb is a Gran Torinonál. De mindegyikkel az a szándéka, mint ezzel: megőrizni a jövőnek. Ehhez valamelyest mi is hozzájárulunk, amikor fotót készítünk az autóról és róla. Aztán megérkezik a társasága, beülnek, és tesznek egy kört a campingben. Gyönyörű a hangja a motornak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!