Lóerő

2016.02.05. 08:26

Februárban még korai a nyári gumi cseréje (x)

A szakemberek szerint túl korai még a nyári gumi szett felhelyezése. A februári időjárási körülmények közepette természetesen a téli gumik jelentenek megfelelő megoldást, mégis számos autós dönt a korai csere mellett.

Az www.autogumiakcio.hu szakértője szerint a nyári gumi csak a 7 foknál magasabb hőmérsékleti viszonyok között jelent megfelelő választást. A hőmérséklet változása természetesen nem lineáris, így a kora tavaszi időszakban ennél alacsonyabb és magasabb hőmérséklettel is találkozunk. Nyilván nem tehetjük meg, hogy az aktuális hőmérséklet szerint váltogatjuk a téli és a nyári szetteket, viszont felelősen meghatározhatjuk a gumicsere idejét – mondja a szakember.

A szakértő szerint néhány fokos eltérés nem okoz különösebb problémát egyik abroncs esetében sem, így a gumicsere idejét relatív könnyen megválaszthatjuk. A 7 foknál valamivel magasabb hőmérsékletű aszfalt nem fogja vészesen elkoptatni a téli gumikat és a kicsivel alacsonyabb hőmérséklet sem okoz komoly tapadásbeli problémákat a nyári gumik esetén. Problémáról akkor beszélhetünk, ha nemtörődömség miatt vészesen elhanyagoljuk a cseréket és a már jelentősen megváltozott körülmények közepette nem megfelelő gumi típust használunk; a téli gumi a meleg aszfalton rendkívül hamar tönkremegy, a nyári gumi a hidegben viszont elégtelen tapadást biztosít, így balesetveszélyt okoz.

A nyári gumi felhelyezése előtt mindenképpen meg kell vizsgálnunk vagy vizsgáltatnunk a gumik állapotát. A gumi megfelelő állapota elsősorban a biztonságos közlekedés miatt fontos, de ha ez nem lenne elegendő ösztönzés, az abroncs csatornamélységét jogszabály írja elő. Ha egy gumiabroncs nem rendelkezik megfelelő csatornamélységgel, akkor csökken a vízkiszorítása, ez pedig a fékút növekedésével, extrém esetben és nagy sebességnél felúszással járhat. Ez érvényes a téli és a nyári gumikra is, noha a bordázat mélységét és szélességét más értékekhez kötik, a biztonságos közlekedés érdekében ezekre figyelmet kell fordítanunk.

A gumik tartalmaznak egy úgynevezett kopási indikátort, ami egyértelműen szemmel látható módon jelzi a kopás mértékét, illetve a csere szükségességét. Ha a jelzésként használt indikátor láthatóvá válik, ne halogathatjuk tovább az új szett vásárlását.

Egy átlagos minőségű szett rendszerint 4-5 évig használható, természetesen a megtett kilométerek számától függően. Így az esetek többségében használt abroncsokat helyezünk fel. Érdemes szem előtt tartani, hogy a hajtott és a nem hajtott tengelyeken lévő gumik kopása különböző, így a szett élettartamának megnövelése érdekében érdemes szezononként áthelyezni a gumikat. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a a gumik cseréje minden esetben csakis azonos oldalon történhet, kivételt csak a négy-kerék meghajtású kocsik képeznek, ahol átlós cserét végezhetünk.

Az autósok gyakran felteszik a kérdést, hogy melyik gyártó nyári gumi kínálatából érdemes választani. Az autogumiakcio.hu szakembere szerint egyre többen a Hankook nyárigumi mellett teszik le a voksukat. Ez elsősorban a kedvező árnak és a megbízható középkategóriás minőségnek köszönhető. A Hankook abroncsait egyre több autógyár választja, közöttük az Opel, Renault, Kia, Hyundai, Ford... A független teszteken egyre jobb eredményeket érnek el, ráadásul egyre elterjedtebbek a világ fejlődő országaiban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!