Lóerő

2016.07.28. 12:36

Fél éve változatlan már az átlagdíj

A Netrisk.hu adatai szerint 2016 első félévében a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves átlagdíja 31 800 forint volt.

Szabó Zoltán

Ez 27 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában regisztrált 25 000 forintos összeget. A statisztikák szerint viszont - szemben az előző év 17 százalékos emelkedést produkáló első félévével - 2016 első felében már nem változott trendszerűen a megrendelt kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződések átlagdíjának szintje. Sőt, az évközi megrendelések közel kétharmadát jelentő azonnali (az autó tulajdonjogának megszerzésekor kötött) szerződések összege az első hathónapos időszak során 12 százalékos csökkenést mutatott.

A szakértők szerint a személygépkocsik immár tartósan 32 ezer forint körül mozgó szintjében várhatóan a következő hónapokban sem várható lényegi elmozdulás. Az évközi szerződések többségét a jármű tulajdonjogának megszerzésekor kötik - ezt nevezik szaknyelven azonnali kötésnek. A frissen vásárolt autók tulajdonosai számára jó hír, hogy az azonnali kötések átlagdíja több mint 12 százalékkal csökkent az év eleje óta, és jelenleg 35 ezer forint körüli értéken áll. Eközben az évfordulós váltások költsége gyakorlatilag nem változott, annak értéke jelenleg átlagosan 25 500 forint körül mozog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!