Lóerő

2016.07.07. 14:20

Legyen fedél alatt!

Egy garázs sokat jelent az autótulajdonosok számára. Hiszen nem csak az erős napsugárzástól óvhatják meg a járgányt, de a heves esőzésektől is. Mi most a leginkább költség- és helytakarékos megoldás, a nyitott beálló mellett érvelünk.

FMH-információ

A szabad ég alatt állással szemben bármilyen garázs komoly védelmet nyújt. Ám mind közül a legolcsóbb és helytakarékosabb megoldás a nyitott beálló. Sokan úgy gondolják, hogy ez csupán félmegoldás, ám a következő érveléseinkből kiderül, hogy miért lehet hatékonyabb ötlet a zártnál.

Fő okok a nyitott garázs mellett: kevés helyet foglal, olcsó a kivitelezése és engedély sem kell hozzá Fotó: VN

A gépkocsi mindennapi használati eszközzé vált, éppen ezért nemcsak a rendszeres karbantartására kell figyelnünk, hanem mindemellett azért is mindent el kell követnünk, hogy lehetőleg olyan helyen tároljuk, ahol az időjárás viszontagságainak nincs kitéve.

HELYTAKARÉKOS Akinek van saját kertje, vagy udvara, az szerencsésnek mondhatja magát, ám nem minden esetben fér el egy komplett garázs a telken. Ilyen helyzetben ajánlott a nyitott garázs, ami egyrészt kevés helyet foglal, másrészt mégis megóvja az autót a csapadéktól, a jégesőtől, hótól, mi több a nap UV sugárzásától is. És akkor még nem is beszéltünk a madarak ürülékéről.

Sokan azt gondolnák, hogy ez mitől kisebb, mint a zárt helyiség, hiszen az autó így is ugyanakkora helyet foglal. Ez igaz is, ám ha épp nincs bent az említett négykerekű, akkor máris kiváló placcul szolgál a kerti asztalnak, vagy akár a felfújható medencének. Azaz, csak akkor foglalja a helyet a kertben, ha éppenséggel parkolunk benne.

OLCSÓBB A helyspórolás mellett a másik érv, ami miatt népszerű az esőbeálló, az az alacsony építési költség. Nem csupán a kevesebb anyag kíméli meg a pénztárcánkat, de a munkadíjat is minimálisra csökkenthetjük. Az pedig már csak hab a tortán, hogy hamarabb el is készül, mint egy zárt garázs. A szerkezete nem túl bonyolult: tartóoszlopokra van szerelve a tető. Építhetjük a ház oldalához erősítve, de akár önálló épület is lehet. Így van, aki három oldalát hagyja nyitva, van, aki négyet. Készen is beszerezhető, ám ha saját magunk építjük, akkor a méretét az autónknak megfelelően szabadon alakíthatjuk. Többnyire fából készülnek, tetejük pedig lehet lemez, cserép, vagy éppen zsindely. A leggyakoribb megoldás a cserép, amelynek a hőszigetelő tulajdonsága jobb. Amellett, hogy helyet és pénzt spórolhatunk vele, egy újabb érv: nem kell rá építési engedélyt kérni!

SZELLŐZIK Miért is fontos az, hogy átjárja a levegő? Bármilyen furcsán is hangzik, egy rossz szellőzéssel rendelkező zárt garázsnak az autónk rozsdásodásra hajlamos alkatrészei láthatják kárát. Ez legfőképp a téli időszakban igaz. Sokan nem is gondolnák, hogy a zárt helyiség fűtésével csak rontunk a helyzeten: ugyan a havas latyak így hamar meg tud száradni, ám a száraz sólé jobban ki tudja fejteni korrodáló hatását.

Címkék#lóerő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!