Lóerő

2017.03.09. 14:30

Akár négyszeres lehet a féktáv - ne csak télre cseréljük le az autó gumiját!

Közeledik a tavasz, ilyenkor nem csak a ruhatárat érdemes felfrissíteni, de az autót is. Fontos, hogy a téli gumik kiválasztásához hasonló figyelmet szenteljünk a nyári időszakra szánt szettekre is.

Fejér Megyei Hírlap

- Ahogy beköszönt a jobb idő, hajlamosak vagyunk azt hinni, az utak újra teljesen biztonságosak, nem számít, milyen abroncsokkal van felszerelve a gépjárművünk. A feltételezés azonban korántsem igaz. Az eső síkosságot, átfolyásokat okozhat az utakon. A csúszós úton csökken autónk kontrollálhatósága, a féktáv négyszeresére is nőhet - mondta a szakember, Szikora Csaba.

A nyári gumik maximális biztonságot garantálnak 7 Celsius fok felett: összetételüknek és kialakításuknak köszönhetően a kocsik tapadása és kezelhetősége is megfelelő, akár száraz, akár nedves aszfalton autózunk. A használat mértéke és a gumik kémiai összetételének változása egyaránt hatással van az abroncsok élettartamára.

Felszerelés előtt ellenőrizzük a gumik profilmélységét
Fotó: Autoguide

A gyártástól számítva 4-5 évente érdemes lecserélni a nyári garnitúrát, hiszen addigra a gumik anyaga sokkal keményebb, tapadása kisebb lesz. Extrém használat mellett maximum három évig tanácsos ugyanazzal a szettel autózni. A kocsi teljesítményével kapcsolatban a gumi átmérője, szélessége, szerkezete, terhelési és sebesség indexe egyaránt iránymutató. Emellett hasznos információt nyújt az EU-s matrica jelölési rendszer is, ami a gumi gördülési ellenállását és vízkiszorító képességét osztályozza.

Mit ellenőrizzünk a nyári abroncsokon felszerelés előtt? Vizsgáljuk át, hogy van-e rajtuk látható anyaghiba. Ellenőrizzük a gumik profilmélységét. Ha a 75 centimétert meg nem haladó átmérőjű gumiabroncs esetében ez 1,6 mm vagy kevesebb, illetve az abroncsok mintázatába beépített indikátorok tisztán kivehetők, akkor már fel se szereljük! A 75 centiméternél nagyobb átmérőjű gumiabroncs - általában teherautók - esetében már 3 mm-es mélység esetén le kell cserélni a gumiabroncsot. Vegyük figyelembe abroncsaink életkorát!

A 4-5 évnél idősebb gumikat ne használjuk akkor se, ha csak a garázsban vagy a padláson pihentek! Az abroncsok korának meghatározásában segítségünkre van az oldalán található DOT szám. Hideg állapotukban ellenőrizzük a kerekek légnyomását. Az abroncsok elhasználódásának lassítása érdekében pedig szezononként változtassuk meg pozíciójukat a kocsin.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!