Lóerő

2015.04.01. 12:24

Nem elég a gumiabroncs csere tavasszal

Székesfehérvár - Az autó tavaszi felkészítése nem csak a gumik cseréjét foglalja magában. A megfelelő átvizsgálás és javítási munkálatok később kifizetődnek, még ha most terhesnek is érezzük.

Sebestyén Lilla

A téli időszak, a fagy jobban igénybe veszi az autót, mint azt gondolnánk, a melegre való átálláskor. A nyári gumik felrakásakor – amely egyébként április közepén lesz leginkább időszerű – tanácsos minden alaposan átvizsgálni a járművön.

– Mindenki úgy gondolja, hogy annyival meg lehet oldani a nyári átállást, hogy a téligumikat átcserélik nyárira, azonban ez koránt sem elég. Pont a gumicsere apropóján, amikor már eleve fel van emelve az autó, le vannak szerelve a kerekek meglehet vizsgálni a féket, lemosni a futóműveket, az aktuális hibákat kijavítani, majd beállítani a rendszert, ami a téli üzemmód miatt gyakorta elállítódik – mondja el Vincz Csaba, az egyik helyi autószervíz munkatársa, aki azt is hozzáteszi: – Ezeken az alkalmakon azt is ellenőrizni lehet, nincs-e szivárgás. A fék- és motorolaj foltokra külföldön igen érzékenyek. Egy átvizsgálással meg lehet előzni, hogy a nyaralás alatt bármiféle nemvárt fejfájást okozzon gépjárművünk. Ha az emelőről le van engedve az autó, utána egy akkumulátor hatásfokot is érdemes nézetni. Pótkereket ellenőrizni, hogy megfelelő legyen a guminyomás.

Vincze Csaba azt ajánlja, ha a gumicsere miatt már úgy is fel van emelve az autó, a futóművet és a fékeket is vizsgáltassuk meg
Fotó: Molnár Artúr

– Az ablakmosó folyadékot le kell cserélni: és nagyon fontos, hogy nem szabad összekeverni a nyári és a téli folyadékot, mert az leülepszik a tartályban, és eltömíti a kivezető fúvókát – hívja fel a a figyelmet a szakember, aki azt is hozzáteszi, egy fagyos tél az ablaktörlőkben is kárt tehet, ennek a cseréje is optimális ilyenkor. Ez az időszak az olajcsere elvégzésére is javasolt, bár utóbbi attól függ, mennyit „futott” az autó Csaba, a tavaszi felkészítés még egy nagyon fontos momentumára felhívja a figyelmet, mégpedig a klíma rendszer ellenőrzésére.

– Kellemetlen, ha az első izzasztó napon döbbenünk rá, hogy nem működik, vagy nem jól üzemel a rendszer, így mindenképp ajánlom, hogy ennek ellenőrzésére most fordítsunk időt. Először a klíma hatásfokát kell lemérni, azaz, milyen hőmérsékletű levegőt fúj be az autóba. Ha gyenge a hatásfoka a rendszernek, le kell a gázt fejteni, és ellenőrizni, nincs-e szivárgás. A legtöbbször ugyanis ez okozza a problémát. Majd, ha ezzel megvagyunk, kijavítottuk az esetleges hibát beereszthetjük a friss gázt. A klíma teljes karbantartásához még hozzá tartozik a pollenszűrő cserélje és a baktérium mentesítés is – magyarázza a szakértő.

Bár a nappalok egyre hosszabbak, ha már szerelőnél van az autó az izzók és fényszórók ellenőrzése sem vesz el sok időt, Érdemes egy szerelővel beállíttatni a megfelelő fényszóró magasságot. – Ezek mellett természetesen ott van maga a gumicsere. Aminél érdemes pár szempontot figyelembe venni. például, ha három szezont már futott a nyári gumi, jobb komolyabban is átvizsgálni, nincs-e esetleg repedezettség, oldalfalon sérülés és ellenőrizni a kopottságát. Érdemes megnézni az esetleges kőfelverődéseket, felütéseket az autó alján és kijavítani azokat, hogy ne kezdődjön el egy rozsdásodás. De még mielőtt belefognánk a javításba mindenképp mosassuk le tökéletesen a gépjárművet egy olyan mosóba, ahol melegvízzel, nagy nyomással dolgoznak – teszi még hozzá Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!