Lóerő

2015.11.26. 13:31

Mad Max: őrült filmhez őrült autók

A Mad Max kultfilm-sorozattá vált. A korábbi három részben is a látvány, a dramaturgia fő elemét jelentették a különböző járművek.

Szabó Zoltán

A nemrég bemutatott negyedik, A harag útja című kitűnő akciómoziban még inkább így van. Őrült filmhez persze őrült autók kellenek. a látványtervező Colin Gibson állítólag elég egyszerű utasítást kapott George Miller rendezőtől: Legyen király, vagy megöllek. Életben maradt.

A látványtervező minden egyes autónak külön egyéniséget adott, Max V8-as kompresszoros járműve is alaposan megváltozott
Fotó: outnow

Valóban király lett, ami a mozivásznon megjelenik.Van itt minden: Cadillac az 50-es évekből traktor-alvázon, nyolctengelyes rakétaszállítóból átalakított mozgó hangfal, koponyákkal díszített ősöreg kamion és országúti cirkáló karosszériás lánctalpas. A legszebb az egészben, hogy mindez ez nem számítógépes trükk: mindet megépítették és mindegyik működőképes. Egyenként, aprólékos munkával készítette el őket Gibson cége. Természetesen a klasszikus Mad Max kupé, az átalakított orrú Ford Falcon XB is megjelenik a filmben, bár minden eddiginél megviseltebb formában.

Van, aki egyszerűen posztapokaliptikus autópornónak minősíti a filmet, amely elég találó megjelölésnek tűnik. Ebből a szempontból leginkább a második részre hasonlít, persze annál összehasonlíthatatlanul profibb a látványvilág, benne az autócsodák.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!