Lovasberény

2015.07.02. 07:50

Hamarosan régi pompájában ragyoghat a lovasberényi Cziráky-kastély

A szebb napokat látott lovasberényi Cziráky-kastély hamarosan régi pompáját visszanyerve várhatja a látogatókat.

Nagy Zsóka

A Velencei-tó közelében megbúvó, 15. századi alapokon nyugvó műemlékegyüttes fénykorát az 1800-as években élte.Lovasberény főútja mentén található a romjaiban is elegáns és szép Cziráky-kastély arányosan kialakított épületegyüttese, a monarchista Cziráky-család hajdani otthona.

A Cziráky-kastély épületegyüttese mellett áll a barokk stílusban épült kápolna – romjaiban is elegáns, szép

A birtokot 1730-ban vásárolta meg cziráki és dénesfalvi Cziráky József. Cziráky György nevéhez fűződik a korábbi kúria átépítése barokk stílusban, amelyhez a család barokk díszkertet is létesíttetett. A birtokot 1775-ben öröklő, a főispánként, majd országbíróként is jegyzett Cziráky Antal Mózes alakíttatta ki a klasszicista képet. Az építkezés 1804-ben kezdődött, de a téglák egy részén az 1803-as dátum még olvasható. Cziráky Antal Mózes a kastély átépítésével egy időben, 1794-ben a meglévő díszkertet angolkertté alakíttatta, amelybe növényi különlegességeket hozatott, így például délkelet-európai platánokat, kínai páfrányfenyőt, mocsári ciprusokat. A pompás kertben sétányokat építtetett, természetes forrásból tavat alakított ki: a tómederből kitermelt földből halmozott dombokról mesterséges vízesés futott le. A parkot kőhidak és szobrok tették változatossá. A tóparton romantikus hangulatú fehérre meszelt falú halászkunyhót építtettek, amely mögött felállított asztaloknál nyári délutánokon gyakran ebédelt a család. Az épületegyüttes utolsó jelentős átalakítását Cziráky Antal Mózes fia, Cziráky János megbízására 1852 után Ybl Miklós végezte, akinek hagyatékában megtalálhatók a kastély átépítésének tervrajzai.A Cziráky-kastély épület-együttese mellett áll a kastélyhoz tartozó, barokk stílusban emelt kápolna, amelynek elődjét 1708-ban a törökellenes harcokban kitűnt Heidershaimbi gróf Heister Siegbert császári tábornok építtette. Gróf Cziráky György a kastély átépítésével egy időben a kápolnát is átalakíttatta, amely lényegében ekkor, 1771-ben érte el mai, késő barokk homlokzati architektúráját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!