Mány

2017.06.08. 18:24

Csendült a nóta Mányon – a Dankó Rádió felvételt készített

Mány – A Dankó Rádió nyilvános felvételt készített a mányi művelődési házban, nagy sikerrel. Tarnai Kiss László énekes és a töki Sándor Dezső cigányzenekara előre garantálta a magas minőséget.

Zsohár Melinda

A magyar nóta vegyesen értékelt műfaj volt egy időben, de mára bebizonyosodott: igényes művelése része a magyar zenei világnak. A popkultúra ennél sokkal vegyesebb színvonalat hozott az eltelt félszáz év zenei életébe világszerte. A magyar zenei ízlésben fontos helyet foglal el a magyar nóta, s benne a nagy hagyományokkal bíró cigányzene, különösen az élő előadásoké.

A mányi Szabó Zoltán polgármester többéves barátságban áll Tarnai Kiss László nótaénekessel, a Dankó Rádió vezető szerkesztőjével. aki a mányi lovas napokon rendre fellép. Az utóbbi alkalommal állapodtak meg, hogy a Dankó Rádió közönség előtti élő felvételt készít Tarnai Kiss László és énekestársai közreműködésével a művelődési házban. A töki Sándor Dezső és cigányzenekarát kérték fel zenei kíséretül, az országszerte ismert együttesben három fivér muzsikál. Sándor Dezső prímás, József cimbalmos és Gábor nagybőgős mellett Ónodi László brácsás és Váradi Gyula klarinétos adták a klasszikus cigányzenét, az operett betétekben Pálmai Zoltán dobolt. Tarnai meghívására Mányon énekeltek az egymást követő két teltházas előadáson Budai Beatrix, Kalina Enikő és Dócs Péter. A beléptidíj-mentes esten többnyire középkorúak és idősek töltötték meg a termet, a mányiak és gyermelyiek közös dalárdája szép katonanótákat zengett.

A hosszúra sikeredett, kitűnő hangminőségű felvétel élőben sajátos hangulatot teremtett, amely folytatódott a mikrofonok kikapcsolása után is. Egy idős, tolószékes úr távolabbról szintén eljött, ő rendre megjelenik a Dankó felvételein másutt is. A szomszédos településekről is érkeztek a magyar nóta és a cigányzene rajongói, s nem távoztak azonnal a műsor után. Egy kis mányi borozgatással összekötött közös nótázással tették személyessé az estet, bizonyítván, hogy ez a műfaj él. A Dankó Rádió két vasárnapon sugározta a Mányon rögzített műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!