Martonvásár

2017.02.19. 19:40

Martonvásár korábban is sakkhatalom volt

Martonvásár - A megyei I. osztály 4-5. sakk versenyfordulóját tartották a városban, baráti vendéglátással összekötve.

Házi Péter

A kisváros a két háború között is kisebb sakk-központnak számított, az 50-60-70-es években a helyiek szemében igen elkötelezett Pammer Endre csapatkapitány szellemisége hatott minden korosztályra. Kis csöndesség után úgy tíz-tizenkét éve megújult ez a sakk-hagyomány, s hamar sikereket értek el a játékosok, mesélte el Dolinka Zsolt, a Marton-Vál Sakk Egyesület elnökségi tagja.

Az elnök Zelena Zsolt, s persze mindketten sakkoznak maguk is, mert igazából ez a lényeg. A jó hangulat, a játék szeretete. Martonvásár és Vál sakkozói egy klubba tömörültek, mert így tesznek ki ütőképes versenyzői gárdát.

Délelőtt és délután is folyt a verseny, Katona Ferenc bíró felügyeletével. Míg a kulturális központ színháztermében a táblákra koncentráltak a versenyzők, az emeleten sakkoktatást tartottak
Fotó: Nagy Árpád

A hétvégén a megyei I. osztály bajnokságának 4-5. fordulóját tartották Martonvásáron, hat csapat részvételével. A házigazdák, valamint két dunaújvárosi és Székesfehérvár, Mór és Bodajk sakkozói mérték össze tudásukat egy-egy fordulóban. A 70-80 résztvevőből 48 aktív játékos ült a táblákhoz délelőtt és délután a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban.

A két forduló között házias ebédre, bablevesre és palacsintára hívták meg őket a házigazdák, köszöntötte őket Szabó Tibor polgármester. A Marton-Válban 30-35 felnőtt és 25-30 gyermek állandó tag sakkozik, az egyik legügyesebb gyermek az Ercsiben lakó, ide igazolt 12 éves Fábián Péter. Ő a Fejér megyei korosztályos gyermek sakkverseny 3. kategóriájában első lett legutóbb. A hétvégi fordulókban a vegyes életkorú játékosok között húsz ifjúsági korcsoportos volt, amibe beletartoznak a 14 és a 18 év alattiak.

A jelenlegi állás: első a Bástya Dunaújváros 24 ponttal, második a Királysakk Dunaújváros 19 ponttal, harmadik a Mór 15 ponttal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!