Martonvásár

2015.05.07. 13:13

Esőért kiáltanak a földek

Martonvásár - Nem örülnek a szokatlanul korán jött, nyárias melegnek a gazdák, mivel inkább kiadós esőre lenne szükségük a szántóföldi növényeknek.

Dávid Erzsébet

– Nemcsak a friss vetések, hanem helyenként az ősszel földbe került gabonafélék is érzik már a száraz tavasz következményeit, amit jelez, hogy egyes táblákon sárgulni kezdtek az őszi búza alsó levelei. Nagy a szükség egy esős periódusra, a mostani időszak ugyanis meghatározó a növények fejlődésében. A még időben érkező, kiadós, esetleg több napos csapadék elősegítené, hogy a kenyérgabonák sűrűbb állományt neveljenek, kifejlődjenek az oldalhajtásokon is a kalászok, aminek eredményeként a potenciális termőképességüknek megfelelő hozamokkal fizessenek az egyes búzafajták. A gabonatáblák változatos képet mutatnak. Azokon a vidékeken, ahol több eső esett, illetve ahol korábban belvíz borította a talajt, biztató a növények fejlődése, másutt viszont látszik már, hogy szomjaznak a növények – összegezi a búzavetések állapotával kapcsolatos tapasztalatait Bedő Zoltán akadémikus, az MTA martonvásári agrártudományi kutatóközpontjának kutató professzora.

Minden szélcsendes órát kihasználnak az Aranybulla Zrt.-nél: növényvédelmi munkát végez Kovács József Fehérvár határában Fotó: Borbély Béla

Nagyon várják az esőt a Székesfehérvár határában gazdálkodó Aranybulla Mezőgazdasági Zrt.-nél is. Szabó Gábor növénytermesztési ágazatvezető szerint a szárazság miatt nem egyöntetű az elvetett kukorica kelése. A 450 hektárnyi szemes és 100 hektárnyi silókukorica táblák egy részén még ki sem bújtak a földből a növények, de a „föld édes gyermekei”, a gyomok már megjelentek a táblákban. Az ellenük való védekezés hatékonyságát viszont rontja a csapadékhiány és a hirtelen jött meleg, a szinte folyamaltosan fújó szél pedig lassítja a munkát.

– Minden szélcsendes órát ki kell használnunk, s mivel „minden rendes szél” általában elül, vagy csillapodik estére, a növényvédő gépeink gyakran alkonyat után, s hajnalban tudnak csak dolgozni. Nagyon kellene a csapadék a repce oldalhajtásainak a kifejlődéséhez, a tavaszi árpák kalászolásához, s valamennyi szántóföldi kultúra fejlődéséhez – fogalmaz a szakember.

– A tavaszi vetésekkel rövidesen megyeszerte végeznek a gazdák. Kukoricából mintegy 800 hektár, napraforgóból 500 hektár vár még elvetésre – tudtuk meg Kiss Norbert Ivótól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökétől. Tapasztalata és a falugazdászok tájékoztatása szerint annak ellenére, hogy az enyhe tél miatt néhány hete még a kártevők inváziójától tartottak a gazdák, a gondos védekezésnek köszönhetően, gombás fertőzés egyelőre nem károsítja a növényeket, a rovarkártevők azonban több helyen már támadásba lendültek. A szél sem kímélte a növényeket, néhány táblában jól látszanak a „szélverés”nyomai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!