Martonvásár

2013.12.08. 13:35

Tehetségtámogató tanácsok

Tehetségtámogató konferenciát és tanácsadást tartottak a tehetségponton, ahol évtizedek óta muzsikus, rajzoló, táncos, alkotó gyerekek indultak el.

A tehetség mindenképpen utat tör magának, tartja a mondás, ami csak kivételes esetekben igaz. A felfedezés, a támogatás, a tanítás, az út egyengetése, s biztatás, s a lehetőségek megadása közül néhány dolognak feltétlenül teljesülnie kell ahhoz, hogy a szunnyadó képességek felszínre törjenek. A martonvásári művészeti iskola az országban az elsők között alakult meg, s szerzett magának szakmai hírnevet és elismerést. Ezúttal egy sikeres pályázat segítségével konferencia keretében osztották meg tapasztalataikat a tankerület 32 pedagógusával a tehetséggondozás témakörében. Nem titkolt célja a közös gondolkodásnak az, hogy tehetséggondozói hálózatot alakítsanak ki az iskolák, a szakemberek segítségével, hogy a kisebb településen élő gyermekek esélyei se legyenek sokkal kisebbek, mint városon, nagyvároson lakó társaiké.

Előzményként átfogó tanulmány készítettek a tehetségpont címet elnyert művészeti iskola szakemberei egy Leader-pályázat révén a járás tizenhét településének művészetoktatási és tehetséggondozói helyzetéről. Meghatározták a továbbfejlesztés lehetséges irányait mondta el Nemes József művészeti iskola-igazgató. A legnagyobb gond az információhiány, derült ki a tanulmányból, bár lelkiismeretes és lelkes pedagógusok mindenütt vannak. Szakmai háttér, pénz, s a lehetőségek pontos ismerete szükséges ahhoz, hogy egyetlen gyermek se kallódjék el!

Nemcsak művészeti tehetségekről eset szó a konferencián, bármilyen tehetség értendő a kifejezés alatt a matematikai képességektől kezdve a sporton át a kézművességig. A több napos konferencián a kollégáknak előadást tartott Jesztl József szociálpedagógus a játéktanítás módszertanáról, Nemes József martonvásári igazgató a konkrét példákat, tapasztalatokat osztotta meg a tárgyban. Bódi Árpád igazgatóhelyettes a jógyakorlatokat tárta kollégái elé, az elméleti ismereteken túl a gyakorlati tanácsokkal, esetekkel szolgálván. Mező Ferenc a tehetség azonosításához, felfedezéséhez adott támpontokat. A hiedelmekkel ellentétben még kiugró tehetségek is rejtve maradhatnak, ha nem kapnak kellő időben figyelmet és biztatást.

Tudatos tehetséggondozást kell folytatni az iskolákban, hangsúlyozta Nemes József, s ehhez elengedhetetlen a széles pályázat rendszer áttekintése, ismerete: a Nemzeti Tehetségprogram, a Géniusz, a Tehetséghidak, az Oktatáskutató és -Fejlesztő Intézet OFI) honlapjai segítenek a pedagógusok inspirálásában. A konferencia végén disszeminációs kiadványt készítettek a tehetségkutatás lényegi elemiről. Disszemináció: magvetés a kifejezés magáért beszél.

A praktikus tudnivalók terjesztése annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló források hasznosulása a legnagyobb legyen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!