Mezőföld

2011.09.21. 17:23

Pincefesztivál a Fülöp-hegyen

Lajoskomárom - A pincefesztiválon borkirálynőt választottak, a felvonulók zenés-táncos bemutatója a faluközpontba csalogatta a legtöbb érdeklődőt, a vigasság bállal zárult.

V. Varga József

Varga József vagyok - nyújtotta kezét a huszárlovak gazdája. Szintúgy Varga József -  mondtam. A székelyudvarhelyi huszárokat testvérként fogadták a lajosiak, a snájdig kis csapat Győrffy Árpád őrnagy vezetésével haladt a szüreti menet élén. 
A Történelmi Kör néhány éve elevenítette fel a Fülöp-hegyi pincefesztivál és a szüreti felvonulás hagyományát, a mulatságot szombaton rendezték a szőlőhegyen és környékén. A bormustra, a  nedűkről való diskurzus a Mosberger-pincénél zajlott, a látványos szüreti felvonulás  délután indult útjára, a kisbíró, Csiszi István rigmusokban beszélte el a falu történéseit.
A szőlőhegyi keresztnél Mojzer György katolikus plébános, Farkas Balázs református lelkipásztor és Decmann Tibor evangélikus lelkész megáldotta a szőlőt és a bort, a vásártéri programok a gyerekeknek kedveztek, a nagysátornál köszöntők hangzottak el, s Csulik Márta személyében borkirálynőt is választottak.
Márta családja ismert bortermelő a környéken, ebben a közegben élte mindennapjait, nem okozott számára nehézséget a cím elnyerése. Egyébként is a Budapesti Kertészeti Egyetem negyedik évfolyamos hallgatója, bár zöldségtermesztő szakon. A királynőt Bodai Zoltánné Mária, Pásztorné Lerner Magdolna, Csida Józsefné Margó és Wanderer Géza fogta körbe szeretettel. Gyuri atya édesanyja sváb viseletét és a borkirálynő százéves csodálatos ruháját mutatta, amelyet még nagynénje hordott egykoron.
Az ismert pékmester és borosgazda, Géza hamiskás mosollyal jegyezte meg, ha a kisasszony ezt a ruhát viseli jövőre is, senki sem veheti el tőle a borkirálynői titulust.
A szomjasakat bortúra várta a pincéknél, a bíróné édesapjától, Nagy Jóskától a fél-Fülöp és a negyed-Fülöp rejtelmeiről értesültem, bíró uram és neje, Kalász Attila és Kalászné Nagy Ivett elárulta,  augusztus elején kötöttek házasságot. Mindig annak a házaspárnak dukál a tisztség, akik a faluban a szüreti vigassághoz legközelebbi dátummal mondták ki a boldogító igent.     A  nótákat Mihalovics Zsolt prímás és cigányzenekara húzta, fellépett a zselyki fúvószenekar és a csíkszeredai néptáncegyüttes, Katona Lóránt slágereket, Molnár Boglárka népdalokat énekelt. Marikucza Péter, a Történelmi Kör elnöke ígérte: nem maradt éhen, szomjan senki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!