Mezőszentgyörgy

2017.03.12. 16:33

Eötvös Károlyra emlékeztek szülőfalujában

Mezőszentgyörgy – Eötvös Károly 175 évvel ezelőtt, 1842. március 11-én, Mezőszentgyörgyön született. Az emlékév Fejér megyei nyitányán, szombaton rá emlékeztek a településen.

V. Varga József

Az Eötvös Károly-emlékév Fejér megyei nyitányán a kis falu híres szülöttére, Eötvös Károlyra emlékeztek születésének 175. évfordulóján. Ünnepi műsort és koszorúzást tartottak az Eötvös-emlékparkban, beszédet mondott a szintén mezőszentgyörgyi kötődésű Berta Annamária tanárnő.

„Az évforduló kapcsán már sokféle megemlékezés született a kiemelkedő íróról, politikusról, ügyvédről. Méltatták pengeéles táblabírói eszét, metsző logikáját, hihetetlen memóriáját és munkabírását” – kezdte a szónok. „Én most itt (inkább) a mélyen humanista és patrióta Eötvös alakját idézném fel ”

Berta Annamária az Eötvös-szobornál
Fotó: V. Varga József

Eötvös Károly emlékezete címmel Praznovszky Mihály irodalomtörténész tartott sodró lendületű, gondolatébresztő, humorral megspékelt előadást az Eötvös Károly Községi Könyvtárban.

Eötvöst valójában tíz évvel ezelőtt fedezte fel újra a mai olvasóközönség, amikor hosszú szünet után megjelent két híres műve, az Utazás a Balaton körül és A balatoni utazás vége – mondta a többi között Praznovszky Mihály. Eötvös szeretni való író, lehet elemezni az életművét, forgatni innen-onnan. de nekünk, átlagembereknek elég, ha olvassuk őt.

Praznovszky Mihály a könyvtár Eötvös-emlékszobájában
Fotó: V. Varga József

Praznovszky Mihály az Eötvös könyvek első kötetét – Krúdy Gyula: Aranytükrös kávéházban (Írások Eötvös Károlyról) – hozta ajándékba a könyvtárnak (és hallgatóságának). A könyvecskét az emlékév alkalmából sorozatszerkesztőként és felelős kiadóként jelentette meg Veszprémben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!