Mezőszentgyörgy

2016.05.01. 11:05

Májusfa magasodik Mezőszentgyörgyön

Mezőszentgyörgy – Májusfaállítók népes gárdája serénykedett szombaton délután a művelődési ház udvarán. Amikor állt már a tizenhárom méteres fa, szalonnasütéssel zárták a napot.

V. Varga József

Tartsátok, gyerekek! – májusfát állítottak szombaton a szentgyörgyiek

A pompás májusfa fenyőtörzsét masszív, erős keményfa-alaphoz hevederezték a férfiak, a fruskák színes szalagokkal ügyködtek, az asszonyok fehér és lila orgonával díszítették. A sok-sok férfikéz három fémlétrával munkálkodott ügyesen, Berta József polgármester vezényletével. A közönség érdeklődéssel figyelte az attrakciót, majd amikor a sudár fa ott magasodott már a kerítésnél, megkönnyebbült sóhaj hallatszott a kósza taps kíséretében. Május elseje a tavasz, a termékenység, a zöld ág, a fák, a madarak ünnepe – így tartja a népi regula. A virágzás, a zsendülés örömünnepe. A májusfa pedig a természet megújhodásának szimbóluma, nem csak a tavaszi örömnek, de a fiatalság ébredező szerelmének is kifejezője. Az egyhetes Szentgyörgyi napok színes forgatagát Najgyenov Vlagyiszlav festőművész kiállításával nyitották. A gyerekekre versmondó verseny várt, az olvasók Lőrincz L. László íróval találkoztak a könyvtárban, retró vetélkedőt rendeztek. A MASZK színjátszói vidám kabaré-estet prezentáltak, az előadást Tóth Andrea rendezte. A májusfát a hagyományok szerint a hónap végén „kitáncolják” a szentgyörgyiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!