Mór

2017.03.08. 15:26

"Hétpróbás" móri házasok

Jegyespárok és házaspárok részére indítottak szerelmes kalandtúrát Móron a házasság hetéhez kapcsolódva.

Nédó Géza

A szervező Ribárszki Ákos evangélikus lelkész volt.  A cseppet sem szokványos kalandozás 7 feladatból állt, melyeknek egy részét otthon, másik részét pedig a városban lehetett teljesíteni. Amennyiben a feladatokat a párok elvégezték, és ezt igazolták, úgy hivatalosan is „hétpróbás házasokká” válhattak – mondta el lapunk kérdésére a lelkész.

A kalandtúra február elején kezdődött, s négy hét állt a párok rendelkezésére, hogy közösen megoldják a feladatokat. Így kellett egy tesztben megkeresni a házastárs szeretetnyelvét, melyről bővebben Gary Chapman: Egymásra hangolva című könyvében olvashatunk. Ez egy nagyon izgalmas terület, hiszen arról szól, hogy amint nem vagyunk egyformák, úgy a „szeretettankunkat” is különböző módon lehet feltölteni. Elismerő szavakkal, ajándékozással, testi érintéssel, minőségi idővel, szívességgel.

A fotó illusztráció, nem a szerelmes kalandtúra résztvevőit ábrázolja
Fotó: Illusztráció

A második feladat során a móri Lamberg-kastélyban található Radó Antal könyvtárba lehetett ellátogatni, ahol egy külön szobában szerelmes verseket olvashattak egymásnak a párok.

A harmadik feladat a közös ebédfőzés volt.

A negyedik feladat a közös kirándulásra, testmozgásra helyezte a hangsúlyt.

Az ötödik az ajándékozásra hívta fel a figyelmet, a másikat kellett meglepni egy apró kedvességgel.

A hatodik feladat egy meglepetés reggeli készítse volt, s a végső, hetedik feladat pedig az együtt töltött időt helyezte előtérbe egy közös kávézás, süteményezés formájában. A nyertes házaspár végül egy gyertyafényes vacsorát kapott ajándékba.

A feladatok során az volt a szervezők célja, hogy a közös időtöltés legyen  a középpontban. A felhívásra összesen 38 pár jelentkezett, s végül 17-en teljesítették a kitűzött feladatokat. Ezt két okból is tanulságos – tudtuk meg a Ribárszki Ákostól. Egyrészt nagyon örülnek azoknak a pároknak, akik végigcsinálták  ezt a kalandtúrát, másrészt pedig a játék ráirányította  a figyelmet arra, hogy milyen kevés időt töltünk egymással.

Volt olyan visszajelzés  is, hogy pont ez a feladatsor döbbentette rá a házaspárokat arra, hogy hét apró feladat elvégzésére  sincs elég közös idejük egy hónap alatt, így erre  a jövőben tudatosan odafigyelnek. Már csak az ilyen felismerések miatt is fontos volt megszerezni a „házasok hétpróbáját”. A jövőben a gyülekezet szeretné hagyománnyá tenni a kalandtúrát, s a házasság hetében más előadásokkal, és előadókkal kiegészítve a házasság értékeit hirdetni.

A házasság hete program 20 évvel ezelőtt indult Angliából, azzal a céllal, hogy a család és a házasság értékére irányítsák a figyelmet. Azóta mintegy 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!