Mór

2017.01.24. 18:25

Irigylésre méltó helyzetben

Mór - Huszonegy pályázatot nyújtott be a kisváros önkormányzata. Mindegyikhez rendelkezésre áll az önerő.

B. Kiss László

Egymilliárd 300 millió forint maradt a kisváros kasszájában a múlt évről, azaz ekkora összegű maradékkal zárta a múlt esztendőt a móri önkormányzat. Ez a tartalék adja az alapját az idei fejlesztéseknek, ebből az összegből teszik hozzá az önerőt a sikeresen elnyert pályázatokhoz - mondta el lapunknak nyilatkozva Fenyves Péter polgármester.

Annak, hogy a város ilyen jól áll, több oka is van: a takarékos gazdálkodás mellett tiszteletreméltó summa folyt be tavaly az önkormányzathoz az iparűzési adóból is. Számszerűen 2 milliárd 189 millió forint. A spórolást segítette, hogy azoknak az energetikai beruházásoknak köszönhetően, amelyek az elmúlt tíz évben zajlottak le a városban, húsz százalékkal csökkent az önkormányzati intézmények épületeinek fenntartási költsége - tudtuk meg a polgármestertől.

Fenyves Péter a hivatali szobájában. Kiemelt beruházásként zajlik a Petőfi iskola új, nyolc tantermes szárnyának az építése
Fotó: B. Kiss László

De térjünk még vissza az iparűzési adóhoz! Az önkormányzatok iparűzési adóbevétele működési bevétel, ám Móron most már évek óta fejlesztések finanszírozásra is jut belőle, méghozzá - átlagban - évente mintegy 600 millió forint körüli összeg.

Fenyves Péter évértékelő nyilatkozatában elmondta továbbá, hogy a 2016-os év egyik kiemelt beruházása - a Petőfi iskola új szárnyának építése - még zajlik.

A nyolctantermes új épület - 200 millió forint támogatás igénybevétele mellett - 476 millió forintba kerül. A múlt évben továbbra is biztosították a nyolc egyéni képviselői körzet számára az egyenként 10-10 millió forintot, amit út- és járdaépítésre költöttek, valamint egyenként további 5 milliót, amit vízrendezésre fordítottak. Ezt a pénzt kifejezetten a lakossági igények megvalósításra fordították, persze ellenőrzött műszaki tervek alapján - hangsúlyozta a polgármester. Folytatódott tavaly Móron a panelprogram, amelynek keretében száz lakás komplex energetikai felújítása történt meg. A lakóknak mindössze a költségek 30 százalékát kellett állniuk. Több éve támogatja az önkormányzat a családi házak energetikai felújítását is. Az állami forrásra egyénileg pályáznak a tulajdonosok, a költségekhez pedig egyharmad résznyi támogatást nyújt nekik a város önkormányzata. Ebben a konstrukcióban tavaly 14 épület újult meg. (Mindkét program idén is folytatódik, az önkormányzati támogatás alanyi jogon jár.)

További juttatást jelent a város polgárainak, hogy az önkormányzat jóvoltából ingyenesen részesülnek a rotavírus elleni védőoltásban a helybeli újszülöttek és csecsemők. Az alanyi jogon járó oltásban tavaly jóval több mint százan részesültek.

A móri önkormányzat 21 pályázatot nyújtott be, s ha mindet elnyernék, akkor is képesek lennének mindegyik mellé odatenni az önrészt. Ehhez a már említett 1,3 milliárd forintnyi fejlesztési tartalék jelenti a forrást. A pályázatok között szerepel például napelempark megépítése is. A 400 milliós beruházás a közintézmények energiaellátását biztosítaná. Ha nyernének az ide vágó pályázaton, még az idén elkezdődhetne - a 110 föld alatti parkolóval rendelkező - vásárcsarnok építése - tűnt ki Fenyves Péter szavaiból. Az egészségügyi alapellátás fejlesztésére benyújtott pályázat a gyermek háziorvosok és a védőnők egy helyre, a volt véradó állomás épületébe történő költözését célozza.

A móri önkormányzat területet vásárolt továbbá 35 építési telek kialakításához. Ezek felét a csok keretében a bekerülési költségen adják majd. Ugyancsak a fészekrakókat segíti az önkormányzat által folyósított, családonként 1,5-2 millió forint összegű, kamatmenetes hitel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!