Mór

2015.10.15. 14:21

Tízen sérültek a buszbalesetben, feszítővágóval szedték ki a sérülteket

Mór – Hatan súlyosan sérültek, amikor egy móri kereszteződésben összeütközött egy busz, egy személyautó és egy veszélyes anyagot szállító kisteherautó. Mielőtt még bárki megijedne, szögezzük le, mentési gyakorlatról van szó.

Házi Péter

Elsőként a móri önkormányzati tűzoltók érkeztek a baleset helyszínére, az Akai és a Mester utca kereszteződésébe. Mivel veszélyes anyagot, metil-klórformiátot szállító autó is részese volt a balesetnek, ezért gázálarcban kezdték meg a mentést, illetve a felderítést. Közben a székesfehérvári hivatásos tűzoltók, valamint a Fehérvári Tűzoltó Egyesület, a csókakői, fehérvárcsurgói önkéntes tűzoltók is megérkeztek, s azonnal a buszban lévő súlyos sérültekhez mentek. Volt, akinek nyílt lábszártörése volt, többen fejsérülést szenvedtek, összesen hat súlyos és négy könnyebb sérültet hoztak ki a roncsból hordágyon.

Mielőtt valaki nagyon megijedne, szögezzük le, hogy szerencsére csak katasztrófavédelmi gyakorlatról volt szó, amelynek célja Magosi Lajos tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató szerint, egymás munkamódszereinek, a használt eszközöknek a megismerése, annak gyakorlása, miként lehet minél összehangoltabban úrrá lenni egy tömeged baleseten.

A gyakorlat részeként a katasztrófavédelmi mobil labor szakemberei is a helyszínre érkeztek, a környezettől teljes elszigeteltséget és védelmet biztosító  védőruhában –  ami nagyjából egy narancssárgára színezett űrhajós szkafandernek néz ki –  közelítették meg a metil-klórformiátot szállító kisteherautót, A műszerek adatai alapján a  veszélyes anyaggal teli hordó nem sérült meg, így aztán a tűzoltók már teljes erővel a beszorult sérültek kimentésén dolgozhattak, feszítővágóval  tudták őket kiszabadítani a roncsok közül.

A sérülteket Magyar Vöröskereszt önkéntesei a helyszínen felállított és működtetett mobilkórházban látták el. A gyakorlat a rendőrség baleseti helyszínelésével ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!