Mór

2017.01.20. 11:35

Vesszőt vágott a hegybíró

Jól átteleltek a szőlővesszők – ezt tapasztalta a csókai dűlőben a vesszővágás alkalmával a móri hegybíró.

B. Kiss László

A vesszővágás hagyománya nem speciálisan móri dolog, ismerik azt egész Magyarországon. Vince napon, illetve annak környéken végzik, mivel január derekára már túl van a szőlő a mélynyugalmi állapoton. Ezért ha a levágott vesszőt beviszik a fűtött szobába, és ott vízbe teszik, akkor kihajt és a fürtkezdemények is megjelennek a hajtásokon.

Ezeket látva a gazda eltervezheti a metszést, a fürtkezdemények számától függően döntheti el, hány rügyet hagyjon majd az ültetvényen a vesszőkön – tudtuk meg Frei Szabolcstól, a Móri Borvidék Hegyközsége hegybírójától. A móri hegybíró – a Brindisi Szent Lőrinc Borrend tagjainak kíséretében – pénteken, a csókai dőlőben végezte el a vesszővágást. Ez jó alkalom volt a tőkén levő vesszők állapotnak is a megvizsgálására, a fa és a bél arányának a megállapítására.

Frey Szabolcs a Móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend tagjai kíséretében vágott vesszőt Fotó: Hrubos Zsolt

Minél nagyobb ugyanis a bél, annál lazább a szövet, és minél lazább a szövet, annál nehezebben tűri a telet a szőlő. Frey Szabolcs úgy találta, hogy – az említett dűlőben legalábbis – eddig jól átteleltek a szőlők. Ebben két dolog is közrejátszott. Egyrészt, bár voltak nagyon hideg éjszakán, a hőmérő higanyszála nem süllyedt mínusz 17 fok alá. Ilyen erős fagy esetén ugyanis a szőlőtőkék fás részei is károsodhatnak.

Másrészt pedig az ősz folyamán – úgymond – jól beértek a vesszők, és ezáltal jobban bírják a telet. Szoktak ilyenkor egyébként rügyboncolást is végezni, ilyet a hegybíró Móron nem végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!