Múltidéző

2015.11.03. 18:42

Denevérujjas pulóver a klasszikus

A kötés és a kötött ruhák sohasem mennek ki a divatból. Egyre elterjedtebbek újra az egyéni, egyedi mintákkal, fonalakkal készült kardigánok, kötött ruhák. Íme egy klasszikus, denevérujjas minta 1978-ból, ami ma is divatos!

Kovácsné Hamberger Brigitta

A lazakötésű, lebegő ujjú pulóverek egyéniségünkhöz igazítva, alkalomnak megfelelően könnyen változtathatóak. A vállrészen a bőséget sodrott zsinórral, a sorok között 2 cm távolságban átbújtatva összhúzzuk. Lurex fonalból estivé varázsolhatjuk, színes pamutfonal sodrattal, nyaraláshoz kánikula pulóverré alakíthatjuk.

Hozzávalók: 10 dkg narancssárga, 3-3 dkg világoskék, orgonalila moherfonal, 2,5-es, 3,5-es kötőtű, 3-as horgolótű.

Alapminta: lustakötés: mindkét oldalon sima szemeket kötünk.

Szempróba: 22 szem x 34 sor = 10 cm.

Háta: Világoskék fonalból, 2,5-es kötőtűvel 86 szemre kezdjük, 1 sima, 1 fordított patentmintával 6 cm magas derékrészt kötünk, 3 cm elérése után lila fonallal folytatjuk a patentrészt. A munkát 3,5-es kötőtűvel, narancssárga fonallal, alapmintával folytatjuk. Az első sorban 6 szemet szaporítunk. Mindkét oldalon, minden 4. sorban szaporítunk 36x1 szemet. Kezdéstől számított 49 cm elérése után vállfogyasztás, az oldalszéleken, minden 2. sorban fogyasztunk 5x3, 10x4 szemet. Kezdéstől számított 58 cm elérése utána meglévő 54 szemet tartaléktűre tesszük.

Eleje: a hátrésszel azonos színnel, szem-, és sorszámmal, mintával készül. Középen, kezdéstől számítottt 53 cm eléres után tartaléktűre veszünk 30 szemet, majd ennek mindkét oldalszélén, minden 2. sorban 5x2, 2x1 szemet.

Összeállítás: az oldalszéleket az x-jelzésig, a vállrészeket, szem és sortalálkozás szerint az alapszínnel azonos fonallal összevarrjuk. A nyakszélen a tartalékszemeket kiegészítjük 120 szemre 2,5-ös körkötőtűvel, 1,5 cm lila, kék színnel (3 cm), lustakötéssel szegőpántot kötünk. Az ujjkivágás szélszemeit 3-as horgolótűvel körbehorgoljuk: 1 rövidpálca 3 egyráhajtásos pálca a következő szemre. A váll befűzőzsinór körülbelül 70 cm hosszú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!