Múltidéző

2016.04.29. 12:35

Felvonulással ünnepelte Székesfehérvár a harmadik szabad május elsejét

A munka nemzetközi ünnepét méltó keretekben ünnepelte meg Székesfehérvár dolgozó népe. Szerdán esti felvonulás, csütörtökön zenés ébresztő vezette be az ünnepségeket.

Kovácsné Hamberger Brigitta

Már a kora reggeli órákban megindultak a gépkocsik, kocsik, színes csoportok a gyülekező helyre. A Szabadságtér emelvényét a Szovjetunió és a két munkáspárt vezetője, a magyar szabadságharcosok képei és a munkáspárti falragaszok díszítették.

Tíz óra tájban megindult a menet, amelyet a vasutas zenekar vezetett. Sorban utána következtek a feldíszített kocsik. A szikvizesek kis telepe, egyik lapos kocsin kerti vendéglő, mögötte a földhözjuttatott újgazda ekéje szántja a földet egy szekéren. Nagy taps fogadta a konzerv- és szeszgyár kocsiját. Hatalmas sikere volt a Közművek és a vasúti osztály mérnökség gépkocsijainak. A roncsokból újjáéledő várost jelképezte a felvonulásnak ez a része. A Vadásztölténygyár, vasúti műhely és az Alumínium bánya kocsija az ifjúmunkások nevelésnek szimbóluma volt. A bőrgyár remek készítményei, az Alba Kémia gyár, diákok ötletes bemutatkozása mind nagy sikert aratott. A kocsik között a gyárak, vállatok, közművek, intézmények munkásai és tisztviselői, a szakszervezeti tagok, a nyomdai munkások vonultak rendben, ünnepi menetben.

Tiezenegy óra körül fejeződött be a felvonulás, amely után az emelvényre gyülekezett az ünnepség rendezősége, a szónokok és a Kisgazdapárt küldöttsége.

Az első szónok Újhelyi Szilád miniszteri osztályfőnök volt, akinek beszéde előtt a békességet jelképező galambok röppentek fel a térről.

Újhelyi Szilrád rámutatott arra, hogy a baloldali blokk pártjai békét és rendet akarnak. Vannak akik ma még az elmúlt idők visszatérését áhítják, akik nem akarják, hogy hadifoglyaink hazajöjjenek, akik új háborúba reménykednek. Ezekkel leszámol a fejlődő magyar demokrácia. A hároméves terv biztosítja majd a jobb jövőt, munkások, parasztok és értelmiségi dolgozók életszínvonalának emelését. Ha szoros az egység a magyar társadalmi rétegek között, nincs a világnak az a reakciója és atombombája, amely a magyar demokráciát meg tudná dönteni.

A következő szónok Zsebők Zoltán miniszteri osztályfőnök a Parasztpárt nevében köszönötte a város ünneplőit. Kijelentette, hogy a baloldali blokkba tömörült pártok forradalmi pártok, de rendet akarnak ebben az országban. Az ezeréves kövek városában jelentette be, hogy az elmúlt világháború közel harminc millió halottja tiltakozik minden háborús uszítás ellen. Mi az elmúlt háború után a legtisztább választáson szabadon megválasztottuk vezetőinket, a magyar nép igazi vezetőit. Már a kisemmizett paraszt is szavazhatott ezen a választáson, nem úgy, mint az elmúlt rendszerben, ahol még a bíróválasztásokon is csak azoknak véleményét hallgatták meg, akiket a szolgabíró erre érdemesnek talált. Befejezőül kiemelte, hogy gondoznunk kell a szabadság fáját, de csak akkor gondozzuk jól, ha a diktátorok vérével öntözzük azt.

Kőműves József OTI elnök köszönötte még a harmadik szabad májust, a dolgozók igazi ünnepét.

Piszarenkó gárdaezredes felszólalása fejezte be a jól sikerült szabadságtéri ünnepséget. A városparancsnok elmondotta, hogy a Szovjetunióban hatalmas szocialista tömegek ünnepe ez a nap. A munkás szovjet nép hős hadserege vívta ki Magyarország szabadságát is, amikor szétzúzta a nácizmus bilincsét. Beszédét Sztálin és a szabad május éltetésével fejezte be.

Délután gyermeknapot rendeztek a strandfürdő területén, este hat órakor a Zenekonzervatórium kitűnő tanárai várták nagyon szép s a zeneirodalom könnyebb remekeiből összeállított hangversennyel az ünneplő munkásságot. Seregély Klára, Hosszú Lászlóné, Farkas Ferenc, Hermann László és Waldbauer Iván Chopin, Brahms, Liszt, Sacasate műveiből játszott.

Fokozott örömmel írnánk erről, ha a hatalmas termet megtöltötték volna azok, akiknek részére a hangversenyt rendezték. Az őszi művészeti hét idején azzal indokolták egyesek a munkáság távolmaradását, hogy a rendezésbe nem vonták be illetékesek a munkásságj szervezeteit. Most nem lehet kifogás a rendezés ellen s mégis szomorúan tapasztaltuk, hogy munkást alig láttunk a közönség soraiban. Tehát nem rendezési kérdésről van itt szó, hanem arról a tényről, amit nem lehet sokáig elhanyagolnunk: a munkásság érdeklődését és igényét nem sikerült még eddig semmiéfel jelszavakkal a komoly művészetek felé fordítani. Ennek a célnak elérése pedig nem pártérdek, hanem az egyetemes magyar művelődés érdeke s mindent el kell követnünk, hogy a kultúra oszthatatlanságának jegyében minél nagyobb tömegeket termeljünk a komoly irodalom és művészetek igénylése felé. Meg kell értetnünk a kétkézi dolgozókkal, hogy a szellemi kincs nem kiváltságos osztályok szórakoztatását szolgálják, hanem joga van azokhoz mindenkinek.

A Zenekonzervatórium kiváló művésztanárainak áldozatos munkája, s annak külső kísérőzenéje legyen tanulság a jövőre s fogjon össze mindenki, aki a szellemi fölemelést munkálhatja, mert anyagi javaink újjáépítése mellett halaszthatatlanul fontos a szellemi újjáépítés megkezdése is. (Az írás 1947. májusában jelent meg.)



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!