Múltidéző

2016.07.26. 13:24

Kánikulai jegyzetek

1979-ben is volt kánikula, bizonyíték rá az alábbi néhány írás Foltényitól.

Kovácsné Hamberger Brigitta

„ Az ilyen időre a legöregebb emberek sem emlékeznek” - hallható gyakorta hazánkban ez a megállapítás. Ha valóban így van, akkor csak azt igazolja, hogy az idős emberek emlékezőképessége gyönge. Ugyanis a Kárpát-medence időjárása annyira szeszélyes, hogy a hőmérséklet szokatlan szélsőségei - szokásosak.

Viszont tény: századunkban még nem volt olyan nyár-eleji hosszú hőhullám, mint az idei. Öt hete szikkasztja a földeket és az agyakat a forró szárazság, amelyről azért is érdemes néhány apróságot feljegyezni, mert napjaink gyakori beszédtémája....

***

A hőségtől kábán kavargatom a feketémet a székesfehérvári Bástya presszó terasznak nevezett részén, amikor két fiatalember telepszik a szomszédos asztalhoz. Az egyik pihegve meséli:

- Öregem, most olvastam, hogy a meleg ellen a legjobb szer a forró tea. Angol kutatók megállapították, hogy a hideg ital csupán pillanatnyi felüdülést ad, és csak a száj környékén csökkenti a hőmérsékletet, viszont a forró tea egy negyedóráig pár fokkal lehűti az egész testet.

- Hülyeség - mondja a másik. - Ilyenkor nem teát, hanem gyümölcslevet kell inni. Ennek ásványi sói üdítik fel a lecsökkent sótartalmú szervezetet.

A vita csak addig tart, míg meg nem jelenik a pincér. A két fiatalember ekkor nem boncolgatja tovább, hogyan melyik ital a legalkalmasabb a hőség ellen, hanem teljesen egyetértve rendel két üveg sört...

***

- Nézd, micsoda miniszoknyája van annak a nőnek...

- Az a szoknyája? Azt hittem, hogy az öve...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!