Múltidéző

2015.05.29. 08:21

Múltidéző - Kút a ház alatt

Az 1781-es Bundenz-féle ház pincéjében véletlenül találtak egy kútra a felújítási munkák folyamán, ami ilyen régi épületeknél előfordulhat. Erről született írás 1968. március 7-én.

Kovácsné Hamberger Brigitta

Nem egyszer nagy meglepetéssel szolgálnak az öreg székesfehérvári házak a mai kor emberének. Sosem lehet tudni, mit rejt alattunk a mély; a fürdőszobánk, vagy a konyhánk alatt nem húzódik-e éppen egy többszáz éves temető, egy másik ház romja, vagy éppen egy kút?

Igen, egy kút. Ugyanis tegnap reggel belső bontások közben a munkások egy kútra bukkantak a Budenz-féle házban, az Arany János utca 12. szám alatt.

Az épület, 1781-ből a korai klasszicista művészet szép emléke. Ebben lakott Budenz József nyelvész 1858-ban. Most restaurálják, átalakítják az épületet, amelyben a várostörténeti múzeum kap helyet. Az ősszel kezdődő múzeumi hónapokban kiállítás nyílik itt Ybl Ervin professzor hagyatékából.

Az Ybl család 1730 körül telepedett le Székesfehérváron. Itt született Ybl Miklós híres építészünk is. Ybl Miklós testvérének a fia, Ybl Ervin ajándékozta meg a fehérvári múzeumot részben családi értékekkel, részben saját, gazdag tudományos gyűjteményével, melynek egy része még Svájcban van, s csak ősszel kerül majd haza.

- A kiállítás anyaga egy nemvárt ajándékkal, a véletlenül talált kúttal gazdagodik - mondta őszinte örömmel Kralovánszky Alán régész.

- Ez a város legmagasabb pontja, a középkorban itt laktak a legelőkelőbbek, a kanonokok, feltételezhető, hogy az itt lakó kanonokok közös kútja volt ez. Ezt a feltételezésemet bizonyítja a kút helye, s túlságos nagy mérete - magyarázta a körülállóknak a régész. - Persze csak hirtelenjében alkotott feltételezések ezek, a bizonyítékok még remélem a kút fenekén nyugszanak. Biztosat majd csak ezek a tárgyak lehullott cserepek, esetleg edények mondanak.

Az már jóval valószínűbb, hogy a kutat a II. világháborúban légópincének használták. Erről vallanak a kút száján lefektetett, gépel vágott deszkák és keresztpallók, amik feltétlenül a XX. század emberének keze vonásait viselik.. A kutat tehát a XX. század embere már ismerte, csak ottfelejtődött a mélyben. Most azonban hamarosan kitisztítják, s a régiségeket kedvelőknek értékes, izgalmas látványa lesz majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!