Nádasdladány

2014.11.01. 08:55

Töklámpások utcai karavánja

Jenő, Nádasdladány – Halloween legfontosabb kelléke, illetve tradicionális szimbóluma a töklámpás.

V. Varga József

A hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek... A kötényes csontváz, Tamás a tűzhajú királylány, Ildikó kísérőjének szegődött a mindenszentek előtti estén. A világító tökfejek talicskában utaztak, az ifjak töklámpással mutatták az utat. A Jenői Gyermeklánc Egyesület hatodik alkalommal rendezte meg pénteken a jelmezes felvonulással egybekötött töklámpás délutánt. A fiúk és lányok lámpásokat faragtak és díszítettek, majd sötétedéskor útra kelt a cifra kompánia. A falubeliek meleg teával és forralt borral várták a karavánt, a felvonulók pedig sült tökkel kedveskedtek az őket vendégül látóknak. A szervezők egyaránt díjazták a kicsik és nagyok jelmezeit.

Tamás és Ildikó – a csontváz a királylány kísérőjének szegődött (Fotó: V. Varga József)

A gonosz szellemet a Zöld Íjász tüzes nyila lobbantotta lángra Nádasdladányban, miközben felcsendült Az operaház fantomja ismert motívuma. A Nádasdy-kastély főbejárata előtt a péti tánccsoport zombi-zumbát prezentált, a hölgyek, urak a Ghostbusters zenéjére ropták. A csuklyás hölgy vesszőseprűn érkezett, Gabriella vámpírfogait élezte, Szilvi, a legendás régi idők szelleme pókhálós kalapját mutatta. Rémalakok gyülekeztek a kastélyparkban, Kata boszorkányt Joker kerülgette, a fruskát pénzeszsáknak öltöztették szülei.

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg október 31. éjszakáján, bár mára már az egész világon elterjedt. Hazánkban is egyre inkább divatos a mindenszenteket megelőző nap bulizós, játékos hangulata, főleg a gyerekek kapnak előszeretettel az alkalmon, hogy boszorkányos és ijesztő ruhákat öltsenek, kivájt tökökből lámpásokat készítsenek, de a fiatal felnőttek sem mennek a szomszédba egy kis bolondságért.

Amikor az éjszaka árnyai útra kelnek – az idei halloween A farkas éjszakája nevet kapta a keresztségben. A kastélybeliek, Mónika és Pál úgy saccolták, lehetünk vagy nyolcszázan, ki jelmezben, ki jelmez nélkül, egy kis jóleső borzongásra szövetkezve. A bátor kalandorok négy órán keresztül félóránként, vezetővel indultak a kastély pincéjébe és parkjába. Elemlámpák fénye hasította a sötétséget, amikor Renáta vezetésével felkerekedtünk az éjsötét túrára. Néhány lépés után a mélység lehelete vett körül bennünket, a pincezugok félhomályából rémisztő figurák riogatták a sokaságot. Visszahőköltünk a kíméletlen hentestől, Freddy Krueger pengeéles karmait villogtatta, a kukorica gyermekei sem hatottak senkire megnyugtatóan, az egyik szegletet maga a kaszás vigyázta.

A kisebb gyerekek felügyelet mellett múlatták az időt, a kastély termeiben különös népség bolyongott. Némileg a jövendő is fellebbentette fátylát – Anna, a kártyavető cigány-kártyából jósolt a kíváncsiak kedvére.

Rémalakok, mint mi – a Nádasdy-kastély termeiben különös népség bolyongott halloween estjén (Fotó: V. Varga József)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!