Nagylók

2016.04.28. 13:01

A dalaink összekötnek

Nagylók - A zsűri tagjai - Vakler Anna népdalénekes, Maczkó Mária népdalénekes és Varró János népzenész - előtt tíz produkció mutatkozott be, közülük nyolc fellépő kérte az országos vagy térségi minősítését.

V. Varga József

Galga partján kizöldült már a nyárfa . címmel a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ szakmai napot tartott a népdalok, a népzene kedvelőinek vasárnap a közösségi házban. Délelőtt Maczkó Mária, Magyar Örökség-díjas népdalénekes tartott előadást és gyakorlati foglalkozást a Galga-mente népdalkincseiről, délután pedig kezdetét vette az országos és térségi népzenei minősítő.

Értékelésében a zsűri elnöke, Vakler Anna megosztotta a résztvevőkkel abbéli örömét, hogy számára egy igazán ünnepi esemény lehetett a mostani hétvége, hiszen a Kallós Zoltán néprajzkutató, népzenegyűjtő 90. születésnapjára rendezett gálaműsort követően Kolozsvárról indult kora reggel Nagylókra zsűrizni. Közös kincseink, legszebb dalaink ilyenképpen is összekötnek bennünket, bármerre is vagyunk a világban.

Nagy Imola (balról a második) több együttesnek is a vezetője Fotó: a szerző

A két házigazda együttes, a Nagylóki Népdalkör és a Boglya citerazenekar, valamint a Nagylóki Bakák ebben a minősítési ciklusban már elnyerték a legmagasabb kiadható fokozatot, az Aranypávát, így ők most tét nélkül léphettek a közönség elé - tudtuk meg a főszervezőtől, Major Lászlóné Katitól.

A szakmai napon az alábbi minősítések születtek, Aranypáva: Élő Ősz Nyugdíjasklub és a Ködmön citerazenekar (Seregélyes), Újvárosi Legények (Dunaújváros). Országos ezüst: Őszirózsa Dalkör (Vajta), Sáregresi Népdalkör, Szabó Róbert (Simontornya). Térségi kiváló: Galagonya citeraegyüttes (Enying), Kiss László (Budapest). Térségi dicséretes: Kovács Imre (Pécsely).

A jelenlévők megemlékeztek Nagy László népzenészről, aki már több mint két éve nem lehet közöttünk. A népdalcsokrok vasárnap neki is szóltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!