Olvasó

2017.06.26. 11:18

A Tóvárosi Nyugdíjasok Baráti Társasága bevette a várat

Székesfehérvár–Csókakő – A Tóvárosi Nyugdíjasok Baráti Társasága június 17-én, 42 fővel, elfoglalta a Csókakői várat. Nem volt könnyű harc, ám megnyertük, verejtékezve, könnyű fegyverzettel felszerelkezve, úgymint kampós bottal, nordic walking bottal és speciális eszközzel (járóeszközzel, székkel). Igazi kirándulóidőnk volt, és remek hangulatban indultunk csatába.

Olvasó

Megérte megtekinteni e szépen felújított várat. Várbéli idegenvezetőnk, Vass Rezsőné tanárnő felkészült, érdekes és mindenre kitérő ismertetője mindannyiunkat lekötött, és örömmel botladoztunk imitt-amott a fényes köveken és méretes lépcsőkön. Szavaiból úgy vettük ki, a Vár fontos a helybélieknek is, s ez jó!

FotóSchwerlichovszky Lászlóné

A várkörnyéki település szépen gondozott. Takaros, gondozott házak, szépen megmunkált, érdekes fa utcajelző táblák, több érdekes, mesteri faszobor, s a várból kitekintve, csodálatos táj! Hiszem, hogy jó lehet itt élni! Mindenkinek ajánlom, aki még nem járt itt, tekintse meg Csókakőt és a várat!

Elhagyva e szép vidéket, Fehérvárcsurgóra indultunk tovább, ahol megtekintettük a szépen felújított, méretes Károlyi-kastélyt. Itt egy fiatalember volt a helyi idegenvezetőnk. Több termet bejártunk, megtekintettük az egykori belső családi kápolnát is. Ám magam végtelen szomorúan konstatáltam, hogy a kastély látogatható része meglehetősen üres, az igazán régi berendezésből egy darab, s nem is oly míves szék árválkodik az egyik terem közepén. Vajh’ hova lettek a többi bútorok, tükrök, képek, porcelánok s egyebek? Igaz, ezt oly sok kastélyunkban is feltehetnénk sajnos! A park teljes megtekintése most kimaradt, mindannyiunkat megviselt a csókakői vártúra. Fáradtak voltunk, ám jókedvünket fel nem adva sétálgattunk, beszélgettünk, s örömködtünk a napnak.

 

Schwerlichovszky László

Címkék#Csókakő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!